Nyitólap

ElőfizetésHírlevélProgramajánlóArchívumKépeslapküldésMédiaajánlóKapcsolat
2014. április 25. péntek - Márk napja van Legyen a kepmas.hu a kezdőlapom
Képmások
Jelenlét
Tandem
Tükör
Házitrend
Kimenő
Receptek
Kézműves
Gyerekrendelő
Média a Családért

csaladhalo

Főoldal - Házitrend - A királyfű
A királyfű Létrehozás: 2010. május 03. - 10:49
Vécsey Szám Kata
A királyfű

A bazsalikom cserépben, erkélyládában is termeszthető. Kellemes illatával és folyamatos virágzásával szép színfoltja a konyhának,  és folyamatosan friss fűszert ad ételeinkhez.

A bazsalikom neve minden európai országban a görög "király", a basileús szóból eredeztethető, minden bizonnyal fenséges illata miatt. Innen származik királyfű megnevezése is.
Az Ocimum nemnév a görög "illatozni", az ózein szó latinosított alakjából maradt ránk. Dél-Európában igen népszerű fűszer: levesek, főzelékek, mártások, húsételek ízesítője. Friss levelét teavízbe dobva, igen kellemes aromájú italt kapunk. Zöld levelével télen is ízesíthetjük salátáinkat, a pizzaféléket, a tojásos ételeket. A bazsalikom friss saláták alapja is, más salátalevelekkel, zöldségekkel, sajtokkal összekeverve, elég csak kevés citromlével, olívaolajjal meglocsolnunk, kevés sóval, borssal fűszereznünk, és már fogyasztható is a könnyű tavaszi vacsora
A zöld növényi részekben az illóolajon kívül jelentős mennyiségű C-vitamin található. A népi gyógyászatban étvágygerjesztőnek, vizelet- és szélhajtónak, köhögéscsillapítónak használják. A gyógynövény csökkenti a magas vérnyomást, és megvéd a stresszes állapot kialakulásától.
Főzetét külsőleg borogatásra, torokgyulladás esetén öblögetésre is alkalmazzák.
A levélből kivont lé bőrfertőzések és rovarcsípések gyógyítására ajánlott.
Nyersen, salátához adva képes olyan betegségek kezelésére, illetve tüneteinek enyhítésére, mint az asztma, a bronchitis, és számos bőrbetegség. Csökkenteni tudja a vér glükózszintjét, tehát vércukorproblémák orvoslásában is kiváló.
A bazsalikom teája bélrenyheség, puffadás ellen, étvágygerjesztőként, köhögés csillapítására alkalmas.

Fokhagymás-bazsalikomos túró
Hozzávalók: 25 dkg sovány tehéntúró, 2 dl joghurt, 1 kiskanál bazsalikom, 4 gerezd fokhagyma, só.
A túrót villával összetörjük, a fokhagymát áttörtjük, a bazsalikomot finomra vágjuk, és a joghurttal együtt a túróhoz keverjük, sózzuk. Pirítóssal vagy barna kenyérrel tálaljuk, de héjában főtt burgonyához is illik.

Bazsalikomos pogácsa
Hozzávalók: 2 csésze és 1 evőkanál liszt, 1/4 csésze reszelt parmezán sajt, 2 evőkanál apróra vágott friss bazsalikom, 2 teáskanál sütőpor, 1/2 teáskanál szódabikarbóna, 1/4 tk frissen őrölt bors, 2/3 csésze tejföl, 3 evőkanál extra szűz olívaolaj, 1 evőkanál felvert tojás (a pogácsák tetejét ezzel kenjük meg)
Keverjük össze a 2 csésze lisztet, a sajtot, bazsalikomot, sütőport, szódabikarbónát és a borsot egy tálban. Adjuk hozzá a tejfölt és az olajat, majd dolgozzuk össze finoman.  Dagasszuk a tésztát lisztezett felületen, és pihentessük letakarva 20 percig. Kinyújtjuk a tésztát, pogácsákat szaggatunk belőle, és kivajazott tepsin, 190 fokon megsütjük.

Epres palacsinta bazsalikommal
Hozzávalók: 4 ek cukor, 40 dkg eper, 1 citrom, 0,5 dl fehérbor, 1 ek vaj, friss bazsalikomlevél, 8 db palacsinta, 2 dl tejszín
A cukrot karamellizáljuk, megpirítjuk rajta a reszelt citromhéjat, majd hozzáadjuk a feldarabolt epret és meglocsoljuk a citromlével. Felöntjük fehérborral, hozzáadjuk a vajat és friss bazsalikommal ízesítjük. Palacsintákba töltve tálaljuk. Díszíthetjük tejszínhabbal, friss eperrel és bazsalikomlevelekkel.

Bazsalikomos pesto
Hozzávalók: egy nagy marék friss bazsalikomlevél (3-5 dkg), 2-3 gerezd fokhagyma, egy marék fenyőmag
5-6 evőkanál olívaolaj, só, fekete bors, 2-3 evőkanál reszelt parmezán
A sajt kivételével a hozzávalókat botmixerrel pépesítjük, majd ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és végül hozzákeverjük a reszelt parmezánt. Lezárt üvegben, hűtőben sokáig eláll. Főtt tésztákhoz adjuk, majd reszelt sajttal megszórjuk. Szükség esetén a fenyőmag mandulával is helyettesíthető.

vissza
Kapcsolódó cikkek
Megosztás Twitteren
Megosztás facebookon
Megosztás iwiwen
Küldés ismerősnek
Nyomtatási kép
Betüméret növelése
Betüméret csökkentése
Tetszett:

Az utolsó hegycsúcs DVD

Lackfi János

Impresszum|Kapcsolat|Médiaajánlat
© Képmás (2013-09-02)