Nyitólap

ElőfizetésHírlevélProgramajánlóArchívumKépeslapküldésMédiaajánlóKapcsolat
2014. április 23. szerda - Béla napja van Legyen a kepmas.hu a kezdőlapom
Képmások
Jelenlét
Tandem
Tükör
Házitrend
Kimenő
Receptek
Kézműves
Gyerekrendelő
Média a Családért

csaladhalo

Főoldal - Házitrend - Fecskét látok...
Fecskét látok... Létrehozás: 2010. május 03. - 10:51
Bécsy László
Fecskét látok...

A Magyar Madártani Egyesület minden évben késő ősszel dönti el, hogy az elkövetkezendő évben melyik madár legyen az év madara. Ebben az évben a nálunk fészkelő három fecskefaj  került sorra, ők lettek az év madarai: a füstifecske, a molnárfecske és a partifecske.

Az 1998-ban megjelent Magyarország madarainak névjegyzékében a füstifecskéből még 150-200 000 pár, molnárfecskéből 100­­­­-150 000 pár, a partifecskéből 60-80 000 pár költését becsülték a madarászok. Az azóta eltelt években bekövetkezett drasztikus környezeti változások miatt számuk lecsökkent. A vonuló madarak ugyanis a hagyományos madárpusztító helyeken kívül (pl. Szicília, Málta) számos olyan területen keresztül kénytelenek átvonulni, ahol újabb veszedelmek leselkednek rájuk: mindenekelőtt az egyre növekvő víz- és táplálékhiány (pl. a Száhel-övezetben), és az Európában már betiltott, de Afrikában még alkalmazott rovarirtó szerek jelenléte. Az egyre gyakrabban előforduló szélsőséges időjárás sem kedvez nekik. Az elmúlt év felmérései szerint a hazai három faj állománya  együttvéve 45%-kal csökkent. (A molnárfecskék 65%-kal, a füstifecskék 44%-kal és a partifecskék 30%-kal.)
Az idén mű fecskefészkek tömeges kihelyezésével, és a molnárfecskék fészke alá kihelyezett védődeszkával próbálnak segíteni a madarakon. Sokan Budapesten és más vidéki városokban is mérgesen leverik az erkélyük sarkában fészkelni kezdő molnárfecskefészkeket, mondván, hogy a madarak odapiszkítanak. Gondoljanak arra, hogy a fecskék rovarokkal táplálkoznak, főleg legyekkel és szúnyogokkal, amelyek az embereket zavarják, és emberekre nézve káros bolhákat vagy tetveket nem terjesztenek. A madarak végtermékét egy fészek alá kihelyezett deszka- vagy kartonlappal fel lehet fogni és ősszel eltávolítani.
Nálam 1984 óta fészkelnek füstifecskék, és az eltelt évek alatt az MME-ben vett műfészekben is költöttek. Én valamennyi fészküket érintetlenül megőriztem, jelenleg 8 van belőlük az alagsorban. Milyen jól jön számukra, ha egy hosszú, fárasztó vonulás után nem kell fészket építeniük, hanem ezt az időt inkább egy kis pihenéssel tölthetik! Nem vagyok különösebben érzelgős típus, de amikor április első napjaiban megérkeznek, és felhangzik az udvaromon a fecske éneke, könnyek szöknek a szemembe. A hűségért, a bizalomért, a kecsességükért.

Kép: Bécsy László

vissza
Kapcsolódó cikkek
Megosztás Twitteren
Megosztás facebookon
Megosztás iwiwen
Küldés ismerősnek
Nyomtatási kép
Betüméret növelése
Betüméret csökkentése
Tetszett:

Az utolsó hegycsúcs DVD

Lackfi János

Impresszum|Kapcsolat|Médiaajánlat
© Képmás (2013-09-02)