Nyitólap

ElőfizetésHírlevélProgramajánlóArchívumKépeslapküldésMédiaajánlóKapcsolat
2014. április 23. szerda - Béla napja van Legyen a kepmas.hu a kezdőlapom
Képmások
Jelenlét
Tandem
Tükör
Házitrend
Kimenő
Receptek
Kézműves
Gyerekrendelő
Média a Családért

csaladhalo

Főoldal - Házitrend - Szépségpötty vagy kórkép?
Szépségpötty vagy kórkép? Létrehozás: 2010. május 03. - 10:48
Szabó Emese
Szépségpötty vagy kórkép?

Az anyajegyet mint elnevezést, a köznyelv viszonylag tág értelemben használja: a veszélyes festékes változatok mellett ebbe a kategóriába sorol sok egyebet. Végignéztük, mire kell figyelni a valódi anyajegyeknél, és azt is, hogyan tüntethetők el az egyéb zavaró képződmények.

Jó vagy rossz?
A festékes anyajegyek születésünkkor még ritkán láthatók, de az évek múlásával folyamatosan jelennek meg bőrön. Ezekből rosszindulatú bőrdaganat alakulhat ki, amelynek gyakorisága az elmúlt húsz évben duplájára emelkedett. Emiatt fontos, hogy évente vegyünk részt bőrgyógyászati szűrővizsgálaton, otthon pedig még ennél is gyakrabban vizslassuk bőrünket. Az anyajegyvizsgálat, bőrrák- vagy melanomaszűrés életet is menthet, hiszen egy aprócska sötét folt pár év alatt akár halált is okozhat. Ugyanakkor, amíg a melanoma kicsi, a legtöbb esetben még jól kezelhető - a gond viszont az, hogy mivel semmilyen panaszt nem okoz, kevesen ismerik föl. Ahogy viszont növekszik, egyre inkább láthatóvá válik, viszont egyre kisebb eséllyel gyógyítható. A lényeg tehát a korai diagnózis, azaz a szűrővizsgálat.
A teljes testfelület vizsgálatakor a tapasztalt bőrgyógyászok - bár dermatoszkópot is használnak - ­általában szabad szemmel is el tudják dönteni, hogy a bőrelváltozások közül melyik lehet kockázatos.

ABCD-szabály
Az anyajegyek legfontosabb tulajdonságait az úgynevezett ABCD-szabállyal foglalhatjuk össze, és az önvizsgálat során is ezt a szabályt érdemes szem előtt tartanunk.
A szabály lényege, hogy a nevében szereplő angol szavak kezdőbetűi eszünkbe juttathatják a kritikus szempontokat. Az alábbiakban végignézzük ezeket:
- A mint asimmetry, azaz aszimmetria: az ártalmatlan anyajegyek rendszerint kerekek, probléma inkább azokkal lehet, amelyek eleve szabálytalan alakúak, vagy azzá váltak. Intő jel lehet az is, ha bennük a pigment lerakódása sem egyenletes. A tipikusan gyanús anyajegy legjobban talán egy tükörtojáshoz hasonlítható, hiszen ezeknél egy halványabban pigmentált területen belül aszimmetrikusan helyezkedik el egy kerek, sötétebb, esetleg ki is emelkedő folt.
- B mint border, azaz határ: ideális esetben az anyajegy élesen elkülönül a környezetétől - nem jó jel, ha a széle egyenetlenné válik.
- C mint colour, azaz szín: szerencsés esetben a pigment egyenletes eloszlású az anyajegy területén - ha sötétebb-világosabb foltok váltakoznak benne, az gyanúra adhat okot.
- D mint diameter, azaz átmérő: fontos az anyajegy mérete is, az 5-6 milliméternél nagyobbakra ugyanis már méretük miatt is oda kell figyelni!

A teljes cikk a Képmás 2010. májusi számában olvasható.

vissza
Kapcsolódó cikkek
Megosztás Twitteren
Megosztás facebookon
Megosztás iwiwen
Küldés ismerősnek
Nyomtatási kép
Betüméret növelése
Betüméret csökkentése
Tetszett:

Hozzászólok:
Név: E-mail:
Hozzászólás:
Kérjük töltse ki a mellékelt ábra alapján.
Elküldés


Az utolsó hegycsúcs DVD

Lackfi János

Impresszum|Kapcsolat|Médiaajánlat
© Képmás (2013-09-02)