Nyitólap

ElőfizetésHírlevélProgramajánlóArchívumKépeslapküldésMédiaajánlóKapcsolat
2014. április 24. csütörtök - György napja van Legyen a kepmas.hu a kezdőlapom
Képmások
Jelenlét
Tandem
Tükör
Házitrend
Kimenő
Receptek
Kézműves
Gyerekrendelő
Média a Családért

csaladhalo

Főoldal - Házitrend - Tejes tévhitek
Tejes tévhitek Létrehozás: 2010. május 10. - 15:17
Tejes tévhitek


Tényleg vizezik a tejet? Van tartósítószer a tartós tejben? Könnyen emészthető a tej vagy sem? Ezekre a kérdésekre próbáltak megnyugtató választ adni, a tejjel kapcsolatos tévhitekről szóló sajtótájékoztatón.

A tej már több ezer éve fontos részét képezi táplálkozásunknak. Nem véletlen, hiszen köztudott, hogy a tejben található fehérjék, vitaminok és ásványi anyagok nagy szerepet játszanak az erős csontok és egészséges fogak kialakulásában. Az utóbbi időben a feldolgozás technikai fejlődése kapcsán (dobozos tejek, hűtés nélkül eltartható tejek) az emberekben kétségek merültek fel a megvásárolható tejekkel kapcsolatban, ezek között néhány tévhitet is találunk.
A GfK Hungária Piackutató Intézet ez év májusában egy reprezentatív vizsgálatot végzett az országban a Tetra Pak megbízásából, hogy kiderítsék, mennyi tejet is fogyaszt a magyar lakosság és milyen tévhitekkel rendelkezik a tejjel kapcsolatban. Az eredményekről Sánta Zoltán, a kutatás vezetője számolt be. A vizsgálat szerint előkelő helyen állunk európai szinten is az évi 68,9 l-es tejfogyasztásunkkal. Az emberek 41%-a naponta iszik tejet, további 33% pedig hetente legalább egyszer, ami jónak számít. A gyakori tejfogyasztók között főleg a fiatalabbakat és a középkorúakat, a gyermekes családokat, az érettségizetteket és a nagyvárosban élőket találjuk. A kimért tej népszerűsége változatlan, de az utóbbi években növekedett az UHT tej fogyasztóinak száma, mely a hosszú eltarthatóságnak és a kedvező árnak tudható be.
A megkérdezettek válaszaiból fény derült arra is, hogyan vélekednek az emberek az egyes tejfajtákról. Tízből nyolc ember jobbnak tartja a házi kimért tejet, mint a boltban kaphatót, bár ennek ellenére a többség UHT vagy friss dobozos tejet fogyaszt. A válaszadók többsége úgy gondolja, hogy a tej sok kalóriát tartalmaz, gyakran vízzel hígított, az akár több héten át hűtés nélkül eltartható UHT tej pedig sok tartósítószert és kevés vitamint illetve ásványi anyagot tartalmaz. A tévhitek eloszlatásában Miháldy Kinga, az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet dietetikusa segített. Felhívta a figyelmet arra, hogy a boltokban forgalmazott tej nem a különféle adalékanyagok miatt tartható el hosszabb ideig, hanem a pasztörizálási eljárásnak köszönhetően. A házi tej tartalmazhat különféle mikroorganizmusokat, kórokozókat, melyek a pasztörizálás (hőkezelés) során elpusztulnak. Az eljárás során a hőre érzékeny vitaminok minimális mennyisége ugyan elvész, ám a szervezet számára leginkább fontos protein, kalcium, foszfor és D vitamin változatlan formában megmarad. Tehát alaptalanok a tartós tejekkel szembeni aggodalmaink. Az UHT (ultramagas hőmérsékleten hőkezelt) tej a hirtelen felhevítésnek majd lehűtésnek köszönhetően tartható el több héten át a különleges csomagolás segítségével. A feldolgozás során a friss tej a hőkezelés után rögtön bekerül az aszeptikus (csíramentes), fénytől és levegőtől védett többrétegű kartondobozokba, ezáltal hűtés nélkül is eltartható.
Összefoglalva tehát elmondható, hogy a társadalomban élő, tejjel kapcsolatos képzetek többsége téves. Ezért nyugodtan bátorítsunk mindenkit a rendszeres tejfogyasztásra, mert az nem tartalmaz sok kalóriát, könnyen emészthető, valóban tejből készül és az egészséghez nélkülözhetetlen vitaminok és ásványi anyagok egyik fő forrása.

Ruff Mariann

Kép: Profimédia.hu

vissza
Kapcsolódó cikkek
Megosztás Twitteren
Megosztás facebookon
Megosztás iwiwen
Küldés ismerősnek
Nyomtatási kép
Betüméret növelése
Betüméret csökkentése
Tetszett:

Az utolsó hegycsúcs DVD

Lackfi János

Impresszum|Kapcsolat|Médiaajánlat
© Képmás (2013-09-02)