Nyitólap

ElőfizetésHírlevélProgramajánlóArchívumKépeslapküldésMédiaajánlóKapcsolat
2014. április 25. péntek - Márk napja van Legyen a kepmas.hu a kezdőlapom
Képmások
Jelenlét
Tandem
Tükör
Házitrend
Kimenő
Receptek
Kézműves
Gyerekrendelő
Média a Családért

csaladhalo

Főoldal - Kimenő - A klasszicista szépség
Létrehozás: 2010. május 28. - 15:50
Bognár Mária
A klasszicista szépség

A Lánchíd nem csak Budapestnek, Magyarországnak is jelképe. 1849-ben készült el, és akkor a világ egyik legnagyobb, legkorszerűbb hídjának számított. Méltóságteljes megjelenésével ma is kivívja az ide látogató turisták elismerését.

Kép: Konkoly - Thege György

Az első állandó összeköttetés
A híd Buda és Pest első állandó összeköttetése volt. Megépültéig csak ideiglenes hajóhidak kapcsolták össze az akkor még különálló két várost. Életre hívója, gróf Széchenyi István már 1832-ben megalapította a Hídegyletet, az építkezés azonban csak 1839-ben kezdődött el.
A megvalósítás angol építészek nevéhez fűződik. A tervező William Tierney Clark volt, míg a kivitelezést fiatalabb névrokona, Adam Clark vezette. Utóbbi végleg nálunk ragadt, magyar lányt vett feleségül. És ha már itt volt, megépítette a híd mögötti budai Alagutat is.
A híd szerkezeti elve a későbbi kábelhidakéval gyakorlatilag azonos: a két kapuzatról (hídpilonról) belógatott "kötélre" függesztették fel a pályatestet. Csak éppen folytonos kábel helyett itt láncszerűen egymáshoz kapcsolt, végeiken kilyukasztott, oldalról nézve babapiskóta alakú acéllemezek sorozata adja a "tartókötelet". Egymás felett két ilyen láncsor van. A kapuzatokat természetesen - hogy a híd súlya magával ne rántsa és a folyó közepe felé el ne billentse őket - a másik oldalukon ugyanilyen láncelemekkel le is kellett horgonyozni, a partokon kialakított kábelkamrákban rögzítve a kihorgonyzásokat.

Különleges kihívás
Ilyen méretű híd megépítése különleges kihívást jelentett. Alkalmazni kellett különleges, úszóállványokat, meg kellett oldani óriási súlyok emelését, és ma már beszerezhetetlen méretű, 38 cm átmérőjű, 20-24 m hosszú fenyőfa cölöpök százait kellett a hídpillérek megépítéséhez a folyó medrébe verni. A hídpillérek megépítése sem volt mindennapi feladat: ehhez előbb a folyó medrét a helyükön és körülöttük szárazzá kellett tenni, ehhez kellettek a sűrűn egymás mellé vert cölöpök, amelyekből 3 sort készítettek, hogy közüket vízzáró anyaggal kitöltve kizárják a folyam vizét az üresre szivattyúzott munkaterületről.
A kivitelezéshez gyakorlott angol munkásokat is ideköltöztettek, mintegy 60 családot, előmunkásként. Ők kétszeresét kapták a magyar munkások fizetésének. Az építés viszonylag zökkenőmentesen ment, a legnagyobb kudarc az utolsó lánc beszerelésekor történt, amikor is az egyik láncelem szétpattant, és a lánc az úszóállványra esett, összetörve azt. Maga a későbbi híd-névadó, Széchenyi István is a Dunába esett, mivel szerencsétlenségére éppen ott tartózkodott. Ekkor egy munkás meg is halt. A híd megépítéséhez le kellett győzni az aggályoskodók, az ellene érvelők ellenállását is. Sokan féltek a feltorlódó jégtől, és az
ennek nyomán fellépő jeges ártól (gondoljunk csak a közeli, 1838-as pesti árvízre!), vagy csak egyszerűen tamáskodtak, hogy egy ekkora híd megbízható lesz. A későbbiek persze fényesen igazolták az építőket.
Gyászos dátum a híd történetében 1945. január 18., amikor a németek felrobbantották a Lánchidat. A csaknem öt év alatt újjáépült híd kapuzata szélesebb lett, hogy két busz is elférhessen rajta, a régi vámszedőházakat pedig elbontották.
A hidat őrző négy kőoroszlánhoz sajátos legenda fűződik. Állítólag alkotójuk öngyilkos lett, mivel nem bírta ­elviselni a csúfolódást amiatt, hogy "elfelejtett" a fenevadaknak nyelvet faragni. A valóságban a szobrász persze nem lett öngyilkos, sőt fogadott barátaival, hogy az adott szájtartás mellett az oroszlánnak nem látszik a nyelve. A fogadást meg is nyerte, és az így szerzett 500 Ft-ot jótékony célra fordította.

vissza
Kapcsolódó cikkek
Megosztás Twitteren
Megosztás facebookon
Megosztás iwiwen
Küldés ismerősnek
Nyomtatási kép
Betüméret növelése
Betüméret csökkentése
Tetszett:

Hozzászólok:
Név: E-mail:
Hozzászólás:
Kérjük töltse ki a mellékelt ábra alapján.
Elküldés


Az utolsó hegycsúcs DVD

Lackfi János

Impresszum|Kapcsolat|Médiaajánlat
© Képmás (2013-09-02)