Nyitólap

ElőfizetésHírlevélProgramajánlóArchívumKépeslapküldésMédiaajánlóKapcsolat
2014. április 20. vasárnap - Tivadar napja van Legyen a kepmas.hu a kezdőlapom
Képmások
Jelenlét
Tandem
Tükör
Házitrend
Kimenő
Receptek
Kézműves
Gyerekrendelő
Média a Családért

csaladhalo

Főoldal - Kimenő - Magyar miniautó
Magyar miniautó Létrehozás: 2010. május 31. - 12:36
Magyar miniautó

A tavalyi siker után, az idén is egy hidrogénhajtású, háromkerekű kisautó nyerte az alternatív meghajtású járművek versenyét, a Győrött megrendezett V. Széchenyi-futamot a prototípus kategóriában. Ezenkívül megkapta a leginnovatívabb jármű díját és a főszponzor Honda különdíját is.

A nyertes HY-GOTM 2.0 elnevezésű, kétszemélyes kisautó a tavalyi győztes továbbfejlesztett változata. A jármű kifejezetten városi forgalomra alkalmas 55 km/h végsebességével, kis méretével. Tömege mindössze 290 kg, köszönhetően a rendkívül könnyű szénszálas karosszériának. Nagymértékben környezetbarát, szén-dioxid-kibocsátása ugyanis nulla. Működése során a keletkező anyag csupán a víz, ami az üzemanyagul szolgáló hidrogén elégetésének terméke.
A járműben az energiát két, tíz protoncserélő membrános egységből álló tüzelőanyag-cella szolgáltatja. A hidrogént két, meglepően kisméretű tartály tartalmazza, TiFeHx alakban. A járművel egy km megtétele 31 forintba kerül, amely egy átlagos személygépkocsi városi üzemanyag-­fogyasztásával összehasonlítva már versenyképes. A jármű létrejöttében több hazai intézmény működött közre, a fejlesztőmunka koordináló szerepét Kriston Ákos doktorandusz látta el. A kisautó lelkét képező üzemanyagcella kidolgozása Berkes Balázs B. és Nemes Ákos, az ELTE vegyészhallgatóinak nevéhez fűződik.
A tavalyi győztes autó sebességének másfélszerese a mostani maximális sebessége, miközben az új típus  mérete és súlya is nagyobb.Amennyiben a fejlesztők találnak befektetőket, 2011 nyarára már több darab is elkészül. A járművet egyelőre egy új városi
életstílus megteremtésére használnák. Ennek lényege, hogy tömegközlekedési eszközzé válna a HY-GOTM, amelyet bármely regisztrált felhasználó igénybe vehetne 1600 Ft/h áron. A statisztikák szerint egy ilyen egy- vagy kétszemélyes kisautó kielégítené a városi közlekedési igényeket, és nem lenne szükség az 1-1,5 t tömegű, hagyományos 4-5 személyes járművekre, amelyekben átlagosan 1,3 ember utazik.

Szöveg: Bognár Mária

Képmás 2010./6.

vissza
Kapcsolódó cikkek
Megosztás Twitteren
Megosztás facebookon
Megosztás iwiwen
Küldés ismerősnek
Nyomtatási kép
Betüméret növelése
Betüméret csökkentése
Tetszett:

Az utolsó hegycsúcs DVD

Lackfi János

Impresszum|Kapcsolat|Médiaajánlat
© Képmás (2013-09-02)