Nyitólap

ElőfizetésHírlevélProgramajánlóArchívumKépeslapküldésMédiaajánlóKapcsolat
2014. április 18. péntek - Andrea, Ilma napja van Legyen a kepmas.hu a kezdőlapom
Képmások
Jelenlét
Tandem
Tükör
Házitrend
Kimenő
Receptek
Kézműves
Gyerekrendelő
Média a Családért

csaladhalo

Főoldal - Tandem - Ha vizsgázik a gyerek...
Ha vizsgázik a gyerek... Létrehozás: 2010. június 03. - 11:17
Ha vizsgázik a gyerek...


Nem kevés gyermek és szülő szenvedi meg az érettségikkel, felvételikkel, államvizsgákkal és egyéb vizsgákkal járó stresszhelyzeteket. A brit királyságban ez ugyanúgy aktuális probléma, mint nálunk. Ott egy pszichológiai tanácsadással foglalkozó alapítvány külön túlélési útmutatóval szolgál az ilyen kritikus helyzetet átélő családok számára.

A vizsgák előtti stressztől a legtöbb gyerek (és ismerjük el, a legtöbb felnőtt) az átlagosnál jóval ingerlékenyebb, idegesebb, türelmetlenebb lesz; esetenként jeleneteket rendez, ajtót csapdos, kibírhatatlan. Az egyik alapvető tanács, hogy ebben a speciális időszakban a szülő legyen toleránsabb, mindig igyekezzen arra gondolni, hogy az adott viselkedés csak a stressz következménye.

Nem javallott jelentős pénzösszegeket és hatalmas ajándékokat beígérni a sikeres vizsga esetére, mert ez csak fokozza a stresszt. Ajánlatos viszont odafigyelni a testvérekre is, akik esetleg (jogosan) rossz néven veszik, hogyha a szülők minden figyelme a vizsgázóra összpontosul. Főként a kisebb testvérekre érdemes ügyelni, akik  nehezen értik meg, miért néznek el a szülők bátyjuknak/nővérüknek bizonyos viselkedést, miért áll a vizsgázó külön "elbírálás" alatt. A helyzetről érdemes többször beszélgetni a kisebb gyerekekkel is.

A szülők számára - többek között - azért jelent olyan stresszt, ha gyermekük vizsgázik, mert bármennyire is szeretnének segíteni, bármennyire is szeretnék megkímélni gyermeküket a nehézségektől, nem mehetnek el vizsgázni helyette. Hajlamosak rá, hogy magukra vegyék a gyerek gondjait; aggódva és idegesen nézik, ha szemük fénye délben kel, bár nyakán a tömérdek tanulnivaló, illetve ugyanúgy chateléssel tölti az estéit, mint bármikor máskor.

A legtöbb, amit tehetünk, hogy türelmesen és gyengéden támogatjuk gyerekeinket a vizsgák idején, kitartóan biztatjuk őket, és közben azzal vigasztaljuk magunkat, hogy ez is csak egy átmeneti időszak.

Szöveg: Verestói N.

Forrás:www.guardian.co.uk

Kép: profimedia.hu

vissza
Kapcsolódó cikkek
Megosztás Twitteren
Megosztás facebookon
Megosztás iwiwen
Küldés ismerősnek
Nyomtatási kép
Betüméret növelése
Betüméret csökkentése
Tetszett:

Az utolsó hegycsúcs DVD

Lackfi János

Impresszum|Kapcsolat|Médiaajánlat
© Képmás (2013-09-02)