Nyitólap

ElőfizetésHírlevélProgramajánlóArchívumKépeslapküldésMédiaajánlóKapcsolat
2014. április 25. péntek - Márk napja van Legyen a kepmas.hu a kezdőlapom
Képmások
Jelenlét
Tandem
Tükör
Házitrend
Kimenő
Receptek
Kézműves
Gyerekrendelő
Média a Családért

csaladhalo

Főoldal - Házitrend - Az Indiai-óceán gyöngyszeme
Létrehozás: 2011. január 05. - 14:03
Az Indiai-óceán gyöngyszeme

Mikor első alkalommal jártam Dambullában, a gyönyörű sziklatemplomban szerencsére sokat fotóztam, néhány évvel később erre már nem volt lehetőségem. Egy "vicces" turistának köszönhetően, aki fürdőruhás barátnőjét ültette az egyik Buddha-szobor ölébe, és a fotó meg is jelent egy magazinban. A bejáratnál kihúzott negatívok (igen, hát ez a digitális gépek elterjedése előtt volt) jelezték, hogy a figyelmeztetést komolyan gondolták.

A kis országban, amelynek területe nem több mint hazánk kétharmada, minden megvan egy kellemes kiránduláshoz. A 26 éves polgárháború 2009-ben véget ért, bár az ország még akkor is népszerű turisztikai célpont volt.
A kedves ceyloniak (az ország angol neve 1972 óta újra Sri Lanka), a sok száz éves romok, a gyönyörű tengerpartok, a szó szerint is sokszínű növényzet, az egzotikus állatok garantálják a tartalmas és sokáig emlékezetes utazást.
Az ország fővárosa, Colombo minden utazás kötelező része, mivel a nemzetközi repülőjáratok nagyrészt oda érkeznek.
A tengerparti város külterületein kellemes szállásokon lehet kipihenni a többórás repülőút fáradalmait.
A "klasszikus" ország­járó körút első állomása Kandy. Ebben a hegyvidéki városban ta-­ lálható a Fog temploma (Dalada Maligawa), amely az ország legfontosabb buddhista relikviáját, Buddha egyik fogát őrzi. A közeli Peradeniya botanikuskert még a sokat látott utazónak is nagy élmény. A világ szinte valamennyi pálmafajtája, fűszernövénye, orchideák sokszáz fajtája és például a nálunk cserepes virágként ismert mikulásvirág-bokor is megcsodálható a parkban. A másik kihagyhatatlan kirándulás sincs messze, busszal egy óra az út. A pinnawalai elefántárva-telepen tanúi lehetünk annak, ahogyan az állatok a folyóban fürdenek, és ahogy nagyméretű cumisüvegből etetik őket. Kandyben érdemes megnézni egy esti táncprogramot is, a híres dobolással.
Anuradhapura, Polonnaruwa romvárosainak megtekintése után látogathatunk el az előszóban említett Dambullába. 150 különböző méretű Buddha-szobor és a szingaléz történelem jeleneteit ábrázoló freskók láthatók az öt "barlangteremben", amelyek közül a legnagyobb ötven méter hosszú és hat méter magas.
Sigiriya lehet a következő állomás. Valószínűtlen látvány (talán az ausztrál Ayers rockhoz hasonlítható) a sík erdős területen a 200 méter magas óriási kő. Korábban erőd és gyönyörű kert volt a tetején - de a kilátásért érdemes felmászni és a romokat megnézni. Félúton, a hegy oldalában az ötödik századból származó sziklafestményeket nézhetünk meg.
A híres ceyloni tea fő termőterülete az ország közepén elterülő Nuwara Eliya. A teaföldek, teaszedők látványa, valamint a kellemes hegyvidéki klíma néhány napos itt-tartózkodásra csábít. Innen néhány órás utazással elérjük az ország legszebb, déli tengerpartját. Nehéz választani a sok kedves városka közül, de érdemes kiemelni Unawatunát, Hikkaduwát és Koggalát.
A legtöbb turista csak a tengerpartot látja az országból, pedig a fenti leírás is igazolja, hogy az ország többet érdemel. Ha tehetjük, érdemes egy hétig járni az országot és csak a második héten "nyaralni".

Szöveg és kép: Konkoly-Thege György

vissza
Megosztás Twitteren
Megosztás facebookon
Megosztás iwiwen
Küldés ismerősnek
Nyomtatási kép
Betüméret növelése
Betüméret csökkentése
Tetszett:

Az utolsó hegycsúcs DVD

Lackfi János

Impresszum|Kapcsolat|Médiaajánlat
© Képmás (2013-09-02)