Nyitólap

ElőfizetésHírlevélProgramajánlóArchívumKépeslapküldésMédiaajánlóKapcsolat
2014. április 18. péntek - Andrea, Ilma napja van Legyen a kepmas.hu a kezdőlapom
Képmások
Jelenlét
Tandem
Tükör
Házitrend
Kimenő
Receptek
Kézműves
Gyerekrendelő
Média a Családért

csaladhalo

Főoldal - Tandem - Anyák és lányaik
Anyák és lányaik Létrehozás: 2011. április 29. - 12:32
Anyák és lányaik

A nők önmeghatározásában mindig nagy szerepe van a saját anyjukhoz fűződő viszonyuknak. Az anyaszerep számos meg- és kiélési módot rejt magában. Lehet az anya maga a biztonság, az örökké gondoskodó, a sikeres nő, az elérhetetlen ideál, de a mártír, a zsarnok, a rivális, a manipulátor, az anyaszerepet ambivalenciával megélő személy is.

Szöveg: Tőrösné Fehér Ildikó, gyermekpszichológus Kép: profimedia.hu

 


Öröklött félelmek
Márta várta az anyaságot. Már kislányként sokat ábrándozott jövőbeli családjáról, gyermekei számáról, neveket keresve fiának, lányának. Azonban a szüléssel kapcsolatban félelmek bujkáltak benne, mert anyukája rettentő kínokról, napokig tartó vajúdásról mesélt neki. Ugyanakkor azt is gondolta, hogy számtalan nő vált anyává és az ő anyukája is vállalt még egy babát ilyen előzmények után. Márta a szülési folyamat kezdetén ijedtségét nem tudta uralni, így leállt a tágulás és csak a következő nap délelőttjén indultak újra a fájások. Kora délutánra komplikációk nélkül megszületett a kislánya. Hatalmas katarzist élt át, hónapokig mesélte szülési élményeit, végtelenül boldog volt. Öntudatos, sikeres anyának tartotta magát, aki jól vette az akadályokat.
Tudati szinten akár elfogadják, akár elutasítják a mintát, az anyák értékrendje alapvetően meghatározza leányaik életről való gondolkodását, kapcsolataikat, konfliktuskezelésüket, a normáik kialakítását. Márta édesanyjának feldolgozatlan szülési traumája szerencsére csak kisebb zökkenőt okozott a lánya életében.

Kinek az élete?
Aliz a főiskola elvégzése után, első szerelméhez ment férjhez. Nagycsaládban nőtt fel, így természetes volt számára, hogy ő is többgyermekes édesanya lesz. Az átlagnál jobb anyagi körülmények között, férjével egyetértésben vállalták és várták gyermekeiket, akik szép sorban meg is születtek. Aliz az utóbbi időben azonban riadtan tapasztalta, hogy menekül a családja elől. Boldogtalan, alvásigénye abnormálisan megnőtt, gyakran ingerült, hisztérikus. Ami csak fokozza rossz közérzetét, a környezet reakciója, értetlenkedése; „Mit akarsz? A gyerekeid egészségesek, a férjed segítőkész, anyagi körülményeitek meg átlag felettiek?” Meg sem meri fogalmazni nekik, hogy úgy érzi, a gyerekei leszívják minden energiáját, felemésztődik közöttük. Szeretne dolgozni imádott hivatásában, szellemi kihívásra vágyik, ugyanakkor fél, hogy képtelen lesz az anyaságát összeegyeztetni a karrierjével.
A megoldásra nincs mintája. Az ő édesanyja maradéktalanul boldognak tűnt gyermekei és családja körében.
Az anyák legtöbbje azt reméli, hogy lánya több lesz nála, neki sikerül majd megvalósítania azt, ami az ő életében nem, vagy nem a tervei szerint sikerült. A lányok is igyekeznek megfelelni ennek az elvárásnak, de közben a függetlenedési vágy is ott munkálkodik bennük. Másmilyen prioritások, kihívások is léteznek a mai nők életében, mint amilyenek anyáik előtt álltak. Ezek tagadása gátolhatja az elég jó megoldási lehetőségek kidolgozását, frusztrációhoz, bűntudat kialakulásához vezethet.


Szimmetrikus kapcsolat
Zita elsőszülöttként jött világra. Megszületésekor pontosan megjelenítette az anyja fantáziájában elvárt képet, amelynek vezérmotívuma a tökéletes külső volt. „Úgy kezelt, mint egy játék babát, öltöztetett, dicsekedett, hogy milyen jól mutatnak rajtam a külföldről érkezett különleges ruhák. Később, amikor a lány megpróbálta a saját testéhez, saját életéhez való jogát érvényesíteni, dührohamokat kapott, nemegyszer meg is verte. Már felnőtt volt, de még reggel rátelefonált: „Mi van rajtad?”. Zita rettenetesen szenvedett anyja viselkedésétől. Próbált kikerülni a hatósugarából. Elhagyni nem tudta, mert sikereinek jó része anyja menedzseléséhez kötődött. Ezekről nem mert, nem tudott lemondani. Védelmet keresve titokban férjhez ment egy nála jóval idősebb férfihoz, de soha nem mert összeköltözni vele, később elvált tőle.
Az anyától való fokozatos függetlenedés természetes jelenség. Óvodáskorban megnő a kislányokban az apukájuk iránti vonzódás, ilyenkor tüntetőleg csak az apa kezét hajlandók megfogni, igyekeznek a közelükbe férkőzni, fantáziájukban megjelenik az anya eltávolítása: „Játsszuk azt, hogy meghaltál, és akkor én férjhez megyek az apuhoz!”
A kamaszodó lány is sok csatát vív anyjával. „Rivális nőként” a kamaszkorra jellemzően nyersen őszinte leány fájó tüskéket tud szúrni az anyai szívbe. Az anya, aki több területen tud kibontakozni, jobban elviseli ezt a próbatételt. Akinek a vonzó nő státus volt a legfontosabb szerepe, nagyobb stresszt él át, de az örökké gondoskodó, önfeláldozó anya alól is kiszaladhat a talaj, mert a kamasz nagyon rapszodikusan nyilvánítja ki ez iránti igényét, egyszer visszautasító, máskor pedig vágyik a babusgatásra, gondoskodásra. A leány fiatal felnőttkorára alakulhat ki anya és lánya között az a szimmetrikus kapcsolat, ami a későbbi éveiket meghatározhatja, új szerepeket hozhat mindkettőjüknek.
A már kialakult szimmetriát is megzavarhatják külső események, de válás vagy munkanélküliség miatt sem tanácsos visszaminősíteni a kapcsolatot, még akkor sem, ha a lány úgy érzi, valóban gondoskodásra szorul. Sokkal jobb az újrakezdési esély, ha a bajbajutottal továbbra is azt éreztetik, autonóm, életét irányítani képes személyiségnek tartják az átmeneti nehézség ellenére is. Az anya persze izgul felnőtt lányaiért is, és minden bánatuk, kudarcuk facsar egyet a szívén, de tudja, hogy nem neki kell megtalálnia a megoldásokat. Neki olyannak kell lennie, amire éppen szükségük van. Ha kell, akkor tartani a vállát, amin kisírhatják magukat, ha kell, a távolban maradni. _•

 

vissza
Kapcsolódó cikkek
Megosztás Twitteren
Megosztás facebookon
Megosztás iwiwen
Küldés ismerősnek
Nyomtatási kép
Betüméret növelése
Betüméret csökkentése
Tetszett:

Hozzászólok:
Név: E-mail:
Hozzászólás:
Kérjük töltse ki a mellékelt ábra alapján.
Elküldés


Az utolsó hegycsúcs DVD

Lackfi János

Impresszum|Kapcsolat|Médiaajánlat
© Képmás (2013-09-02)