Nyitólap

ElőfizetésHírlevélProgramajánlóArchívumKépeslapküldésMédiaajánlóKapcsolat
2014. április 16. szerda - Csongor napja van Legyen a kepmas.hu a kezdőlapom
Képmások
Jelenlét
Tandem
Tükör
Házitrend
Kimenő
Receptek
Kézműves
Gyerekrendelő
Média a Családért

csaladhalo

Főoldal - Jelenlét - Férfiak apaszerepben
Férfiak apaszerepben Létrehozás: 2011. július 08. - 16:29
Férfiak apaszerepben

Napsütéses, hétköznap délelőtt. A gyerekek egymás után szaladnak be a játszótérre, leparkolnak a kisbiciklik, előkerülnek a vödrök, lapátok. A padokon, a hinták mellett, a homokozó szélén a szülők ismerősként köszöntik egymást, megbeszélik a problémákat és kitárgyalják, mit főznek ebédre. Ha azt gondolnánk, hogy csak anyukák vesznek részt ezekben a beszélgetésekben, tévedünk. Bár néhány évtizede még szinte nevetséges volt a pelenkázó férfi, az apák egyre gyakrabban, ráadásul örömmel vállalnak aktív szerepet a gyerekgondozásban és a mindennapos feladatok ellátásában. Hogyan változnak az apaszerepek, egyáltalán, mit várnak el ezen a téren a férfiaktól a nők és mit szólnak ehhez maguk az apák?

Szöveg: Marillai Andrea • Kép: Profimedia.hu

Családi férfiszerepek

A hagyományosnak mondott elképzelések szerint az apa feladata, hogy biztosítsa a család ellátását, a minél jobb fizikai környezet megteremtését, míg az anya vezeti a háztartást és gondozza a gyerekeket. Ez a XIX. század polgárosodó rétegeire jellemző családmodell mára nagy átalakuláson ment keresztül, de a változások és főleg a ki nem mondott elvárások sok feszültséget szültek. Míg egyik oldalon sok szó esik a túlterhelt, a munkahelyén és a családban is helytálló anyákról, a nők gyerekvállalással járó nehézségeiről, addig az a képzetünk támadhat, hogy a férfiak mindebből kimaradnak, kívülállóként szemlélik az eseményeket. Az egyre csökkenő gyerekszám mellett tendencia, hogy a párkapcsolatok is egyre instabilabbak. Nehéz eldönteni, hogy a gyerekvállalási kedv csökkenését a kapcsolat felbomlásától való félelem okozza, vagy éppen a gyerek hiánya üresíti ki a házasságot, ami emiatt zátonyra fut. Pedig a jó házasság és a gyerek nemcsak a kiegyensúlyozott, boldog élet alapja, hanem – több nemzetközi vizsgálat szerint – az életet meghosszabbító tényező.
Spéder Zsolt demográfus Ellentmondó elvárások között című tanulmányában azokra a kérdésekre keresi a választ, hogy a mai Magyarországon mely családi férfiszerepek jellemzőek, hogy a társadalom a jövedelemszerzést vagy a családi életben való aktívabb részvételt várja-e el inkább tőlük. És kérdés az is, hogy vágynak-e az apaságra a férfiak, mennyire fontos a gyermek az életükben.
A megkérdezettek – mind a nők, mind pedig a férfiak –
szinte egyöntetűen azt vallják, hogy apának lenni és gyermeket nevelni az egyik legszebb élmény egy férfi életében is. Ez az otthoni feladatok változását is magával hozza, de a válaszolók majdnem fele az apa részéről a legkevésbé fontosnak a mindennapi tevékenységekben, így az etetésben, pelenkázásban, öltöztetésben való aktív részvételt tekinti. Külön érdekesség, hogy ezt a véleményt főleg a nők fogalmazták meg. Pedig ezek a szeretet kifejeződései, az érzékeny, modern apa jellemzői.

Kettős elvárások


A férfiszerep a közvéleményben egyet jelent a munkával, a munkával kapcsolatos sikerrel. A régi, jól bevált modellhez való ragaszkodást jól példázza, hogy a megkérdezettek 72%-a a férfi legfontosabb feladatának elsősorban még mindig azt tartja, hogy anyagilag biztosítsa a családja megélhetését. Ugyanakkor, szinte majdnem ennyien (65%) várják el a férjektől, hogy a plusz jövedelemszerzésre fordított időt inkább családjuk körében töltsék el. Az elemzésből egyértelműen kiderül, hogy mi magyarok a kereső- és családcentrikus férfitípusokat részesítjük előnyben, azaz az ideális apa-férfi legyen sikeres a munkájában, legyen a pénzkeresés az életcélja, azonban semmi se legyen fontosabb számára a családdal együtt eltölthető időnél. Bármily meglepő is, e kettős elvárást a férfiak támasztják inkább maguk iránt. Az a tény azonban, hogy a megkérdezettek fele, köztük főleg a nők, nem tartják lényegesnek, hogy az apák aktívan részt vállaljanak a gyermekgondozásban, arra utal, hogy a modern apai vonások mégsem terjedtek el markánsan, és a hagyományos kenyérkereső apakép mélyen beleivódott a közgondolkodásba. Az apaszerepek átalakulóban, változóban vannak, de az apákkal szemben támasztott, egymásnak ellentmondó elvárások még feloldásra várnak.

vissza
Kapcsolódó cikkek
Megosztás Twitteren
Megosztás facebookon
Megosztás iwiwen
Küldés ismerősnek
Nyomtatási kép
Betüméret növelése
Betüméret csökkentése
Tetszett:

Hozzászólok:
Név: E-mail:
Hozzászólás:
Kérjük töltse ki a mellékelt ábra alapján.
Elküldés


Az utolsó hegycsúcs DVD

Lackfi János

Impresszum|Kapcsolat|Médiaajánlat
© Képmás (2013-09-02)