Nyitólap

ElőfizetésHírlevélProgramajánlóArchívumKépeslapküldésMédiaajánlóKapcsolat
2014. április 16. szerda - Csongor napja van Legyen a kepmas.hu a kezdőlapom
Képmások
Jelenlét
Tandem
Tükör
Házitrend
Kimenő
Receptek
Kézműves
Gyerekrendelő
Média a Családért

csaladhalo

Főoldal - Kimenő - A gimi visszavár
A gimi visszavár Létrehozás: 2011. szeptember 30. - 14:32
A gimi visszavár

Sok szülőnek és tanárnak nem sikerüt elérnie akkora eredményt az olvasás terén, mint Leiner Laurának, aki ifjúsági regényeivel belopta magát a tini lányok szívébe. A könyvet szinte le sem teszik a rajongók, míg a végére nem érnek, maga a főhős pedig remek példaképül szolgál, hiszen rengeteget olvas, ennek nyomán az ő kedvenceit is kézbe veszik a fiatalok. Így ne csodálkozzunk, ha kamasz gyerekünk egyszer csak Marquezt kölcsönöz ki a könyvtárból.

Szöveg: Marillai Andrea

Sajnos ritka esemény, hogy a könyvesbolt előtt kígyózó sorok várják egy új könyv megjelenését. Augusztusban a Szent Johanna gimi 5. kötetének megjelenésekor órákat várakoztak a lelkes olvasók – főleg kamasz lányok –, hogy minél előbb megtudják, hogyan alakul a kedvenc szereplők sorsa. A fiatal szerzőt alig lehetett megkülönböztetni a dedikálásra váróktól.

 - Hogyan jött a Szent Johanna gimi sorozat ötlete?

Szerettem volna egy ifjúsági könyvsorozatot írni, ami itt és most játszódik - mondja Leiner Laura. Egy gimis lány naplójaként képzeltem el a történetet, az ő szemszögéből ismerhetjük meg az iskolai életet, a barátságokat, szerelmet, és úgy általában, a kamaszkor mindennapjait…

–  Szerinted miért van ekkora sikere a kiskamaszok körében? A szereplők – szerintem – idősebbek a könyvben, mint az olvasótábor. Ennek mi lehet az oka?
Bár a Szent Johanna gimi elsősorban ifjúsági regény, mégis nagyon sok visszajelzést kaptam idősebb olvasóktól, és szülőktől is, aminek nagyon örülök, mert úgy érzem, ez a történet tulajdonképpen mindenkinek szól.

– Milyen mintákat állítasz a fiatalok elé – pl. a főhős családja, ő maga jó tanuló, sokat olvas stb. – ez tudatos?
A főszereplő, Reni karakterét tudatosan építettem fel. Fontosnak tartottam, hogy értéket képviseljen, hogy szeressen olvasni, tanuljon jól, ápoljon jó kapcsolatot a szüleivel, tanáraival és osztálytársaival.

– Van-e olyan életstílus, érték, amit közvetíteni szeretnél az olvasóknak?
Én ezzel a történettel mindig is azt szerettem volna elérni, hogy a fiatalok találjanak egy olyan regényt maguknak, amit egyszerűen csak szeretnek olvasni. Rengeteg olvasói visszajelzést kaptam arról, hogy azok is pár nap alatt kiolvasták a könyveket, akik egyébként soha nem olvasnak. Voltak, akik a Szent Johanna gimi hatására kezdték el olvasni a főszereplő, Reni kedvenc könyveit. Mások megszerették azokat a zenéket, amiket a történetben említek. Nekem ezek a vélemények jelentik a legtöbbet, úgy gondolom, hogy ez az, amit közvetíteni szerettem volna.

–  Próbálsz-e reagálni a szereplőkön keresztül a fiatalokat most érdeklő témákra, trendekre vagy általános problémákat jársz körül?
Ez a történet ma játszódik, így a klasszikus problémák mellett helyet kapnak a mai trendek, de az internet/msn/facebook/mobil használata csak a szereplők közti kommunikációban jelenik meg, mivel ezek teljesen hétköznapi dolgok, egyébként inkább az általános problémákról szól a regény.

– Beleszólnak-e az olvasói reakciók, elvárások a történet folytatásába?
Nem, semmiképpen. Reakciókkal kizárólag a Szent Johanna gimi facebook oldalán találkozom, ezen az oldalon azonban inkább véleményt posztolnak az olvasók, illetve találgatnak, hogy vajon mi lesz a következő részben.

– Milyen könyveket írsz még?
Jelenleg a Szent Johanna gimit írom, ezután pedig szintén ifjúsági könyvet, könyveket tervezek.

– Néhány szó jó lenne arról is, hogyan lettél író. …
Az első regényemet 18 éves koromban írtam. Nem volt tudatos, egyszerűen csak jött egy ötletem, és úgy éreztem, le kell ülnöm megírni. Tulajdonképpen azóta nem álltam fel.

– Mit gondolsz a mai gyerek illetve ifjúsági irodalomról? Te miket szerettél olvasni? Vagy éppen azért kezdtél el írni, mert úgy érezted, hogy nem volt olyan könyv, ami a te problémáiddal, élethelyzeteddel foglalkozott volna?
Bíztam benne, hogy a Szent Johanna gimi egy hiánypótló sorozat, és az olvasók visszajelzései alapján úgy érzem, talán valóban az. Kamaszként sokféle könyvet olvastam, de nem kifejezetten gyerek illetve ifjúsági könyveket, műfajtól és korosztálytól függetlenül válogattam, keresve azt a regényt, amit nem tudok letenni.

A Szent Johanna gimi legújabb kötete a közelmúltban jelent meg a Cicero Könyvstúdió gondozásában. A nyolckötetesre tervezett sorozatotA gimi visszavár érdemes az elejéről kezdeni, hogy Reni, Cortez és a többiek barátságát, konfliktusait végigkövethetjük.
A hatodik kötet tartalma: Új tanév, új osztálytárs, új konfliktusok, új és régi barátságok, új és régi szerelmek... A 11/b-ben továbbra is "zajlik az élet", miközben többek között az is kiderül, hogy mi történt a párizsi csereutazáson, hogy kicsoda Jérome és Benoit, és vajon ki lopja Dave személyiségét, hogy miért veszélyes a Gomba, hogy Zsák kibe lesz szerelmes és Cortez miért törli ki az összes ismerősét a Facebookon... na és persze, hogy Reni kitől kapta a nyakláncot meg a gyűrűt... Reninek is újabb kihívásokkal kell szembenéznie, de úgy tűnik, egyre jobban felnő hozzájuk...

vissza
Kapcsolódó cikkek
Megosztás Twitteren
Megosztás facebookon
Megosztás iwiwen
Küldés ismerősnek
Nyomtatási kép
Betüméret növelése
Betüméret csökkentése
Tetszett:

Hozzászólok:
Név: E-mail:
Hozzászólás:
Kérjük töltse ki a mellékelt ábra alapján.
Elküldés


Az utolsó hegycsúcs DVD

Lackfi János

Impresszum|Kapcsolat|Médiaajánlat
© Képmás (2013-09-02)