Nyitólap

ElőfizetésHírlevélProgramajánlóArchívumKépeslapküldésMédiaajánlóKapcsolat
2014. április 20. vasárnap - Tivadar napja van Legyen a kepmas.hu a kezdőlapom
Képmások
Jelenlét
Tandem
Tükör
Házitrend
Kimenő
Receptek
Kézműves
Gyerekrendelő
Média a Családért

csaladhalo

Főoldal - Jelenlét - Sokszor csak beszélgetünk
Sokszor csak beszélgetünk Létrehozás: 2012. április 16. - 12:39
Sokszor csak beszélgetünk

Sokszor csak beszélgetünk
Zalka Katalin / Kép - Gebauer Hanga
A Családbarát Médiáért-díj 2012. évi harmadik jelöltje Sződy Judit, a Kismama magazin és a babaszoba.hu újságírója, pszichológus, laktációs szaktanácsadó. Négy gyermek édesanyja. Újságíróként rendszeresen és sokat publikál azokról a testi-lelki problémákról, témákról, amelyek a jövendőbeli és gyakorló anyukák, szülők számára alapvetően fontosak.

A Családbarát Médiáért-díj 2012. évi harmadik jelöltje Sződy Judit, a Kismama magazin és a babaszoba.hu újságírója, pszichológus, laktációs szaktanácsadó. Négy gyermek édesanyja. Újságíróként rendszeresen és sokat publikál azokról a testi-lelki problémákról, témákról, amelyek a jövendőbeli és gyakorló anyukák, szülők számára alapvetően fontosak.
– Honnan ez a sok tapasztalat?
– Talán furcsa, hogy ilyen messziről kezdem: pici koromtól állatokkal szerettem volna foglalkozni. A családi legendárium szerint, amikor megharapott egy kölyökkutya, még patakzott a könnyem, de már mentem volna vissza megsimogatni… Ahogy nőttem, sok állatom lett, szerencsére anyukám megengedte, hogy benépesítsem a lakást. Türelem és empátia útján tudtam megérteni őket, kikövezte az utat oda, hogy a kisbabákkal is figyelmes, türelmes és empatikus legyek. És persze roppant kíváncsi. Amikor megszülettek a gyerekeim, persze nekem sem volt rózsaszín minden, de nagyon élveztem, ahogy elkezdjük megérteni egymást, ahogy kinyílnak, fejlődnek. Hatalmas meglepetés volt, hogy a négy gyerek mennyire különbözik egymástól. Sokszor fárasztó volt, néha kilátástalan, de alapjáratban nagyon jó.
A játszóterezés közben sok anyával beszélgettünk, és egyre inkább kiderült, hogy sok problémájuk, kérdésük van. Mint pszichológus, elkezdtem utánajárni, mi lehet az oka a nagy bizonytalanságnak. Rájöttem, hogy már a várandóság, szülés, szoptatás idején kevés, rossz vagy kaotikus információt kapnak. Inkább szakemberekre, szakkönyvekre bízzuk magunkat, nem hiszünk benne, hogy tudunk szülni, szoptatni, gyereket nevelni, félünk, hogy elrontjuk. Sokan nem készülnek tudatosan, de sajnos hat rájuk a sok reklám és kéretlen tanácsadó. Mindez nem biztos, hogy segíti őket.
– Az Uzsoki kórház szülészetén mi a feladata?
– Szoptatási szaktanácsadó és pszichológus vagyok. Sokszor „csak” ülök az anyukák ágya mellett, és beszélgetünk. Segítek mellre tenni a kisbabát, segítek a mamának kinyomozni, miért megy nehezen a szoptatás, megosztom vele azokat a női praktikákat, amiket évezredek óta tudunk, csak most már nem szállnak generációról generációra, és tudományos kutatásoknak kell bizonyítani létjogosultságukat. Például azt, hogy a kisbabának az édesanyja karjaiban a helye.
– Miért van szüksége a kismamáknak, fiatal anyukáknak pszichológusra?
– Sokaknak azért, mert anyátlan anyák. A saját édesanyjuktól, párjuktól, közösségüktől nem kapják meg azt a támogatást, amire szükségük lenne. És az ösztöneikben már nem bíznak. Meg kell erősíteni az önbizalmukat. Én emellett azt is szoktam javasolni, hogy keressenek olyan önsegítő csoportot, ahol hasonló gondolkodású anyákkal tudnak beszélgetni. Mert a babával járó tennivalókat és felelősséget sehol sem kell senkinek egyedül viselnie, csak a mi „fejlett” nyugati társadalmunkban. Ez így nem normális.
– A média ön szerint segíti az anyaságra, szülői szerepre való felkészülést? Felelős abban, hogy a gyermekvállalási kedv csökkent?
– A média sokat tehetne, de nem egyedül. Akkor lehet jó és használható a média által megfogalmazott üzenet, ha a fiataloknak már van élő tapasztalatuk a családról, felelősségről, ha van legalább nagyjából kialakult értékrendjük. Ezek alapján tudják megválogatni a média kínálatából azt, ami nekik való, és nem fognak összezavarodni, vagy elveszni a sok információban.    (Sződy Judit írását a www.mediaacsaladert.hu honlapon olvashatják.)

vissza
Megosztás Twitteren
Megosztás facebookon
Megosztás iwiwen
Küldés ismerősnek
Nyomtatási kép
Betüméret növelése
Betüméret csökkentése
Tetszett:

Az utolsó hegycsúcs DVD

Lackfi János

Impresszum|Kapcsolat|Médiaajánlat
© Képmás (2013-09-02)