Nyitólap

ElőfizetésHírlevélProgramajánlóArchívumKépeslapküldésMédiaajánlóKapcsolat
2014. április 18. péntek - Andrea, Ilma napja van Legyen a kepmas.hu a kezdőlapom
Képmások
Jelenlét
Tandem
Tükör
Házitrend
Kimenő
Receptek
Kézműves
Gyerekrendelő
Média a Családért

csaladhalo

Főoldal - Jelenlét - Tiltakozó levél a béranyaság tervezett legalizálása ellen Bulgáriában
Létrehozás: 2012. május 29. - 12:32
Tiltakozó levél a béranyaság tervezett legalizálása ellen Bulgáriában

Tiltakozó levél a béranyaság tervezett legalizálása ellen Bulgáriában

A bolgár egyházak, valamint emberi méltóság- és életvédő csoportok egy emberként lépnek fel a törvényjavaslat elfogadása ellen és ehhez több uniós ország közvéleményének a támogatását is kérik. A mozgalom egyik vezetője Mihaela Djorgova bolgár tévés személyiség. Arra kér minden társadalmi és civil szervezetet, amely egyetért a kereskedelmi béranyaság tilalmának fenntartásával, hogy támogassa az ügyet. Ehhez egy támogató email szükséges, amelyet valamely szervezet felhatalmazott képviselőjének nevével, pozíciójának, illetve az általa képviselt társaság nevének és címének (országgal együtt) megadásával.

 

mihaeladjorgova@mac.com

A bolgár Törvényhozó és Hivatalos hatóságok figyelmébe.

Nyílt levél nemzetközi szervezetek képviselőitől a béranyaság tervezett legalizálása ellen Bulgáriában

Mély aggodalmunkat szeretnénk kifejezni a Bulgáriában tervbe vett törvényi változtatások kapcsán, ami a béranyaság legalizálása irányában tesz lépéseket, ami az emberi méltóság megalázása a nők kizsákmányolásán és a gyerekek árucikké történő degradálásán keresztül.

Meg vagyunk győződve arról, hogy az engedélyezésnek rossz következményei lesznek Bulgária és elsősorban az érintett nők és gyermekek számára. A legalizálás a nők életének, egészségének és jövőjének fokozott veszélyeztetettségéhez vezet.

Noha a béranyaság nem új jelenség, a „termékenység outsourcing” jelentősen növekedett az elmúlt években. Amikor az a 1980-as években a béranyaság felkeltette a média érdeklődését, még jobbára olyan terméketlen párok voltak a középpontban, akik a terhesség kihordásához kerestek segítséget. Mára azonban a különböző nemzeti törvényi szabályozások, a virágzó és rendkívül jövedelmező asszisztált fogamzás-ipar, az Internet valamint a termékenység-turizmus rohamos terjedése egy globális reprodukciós piac kiépüléséhez vezetett. Ez a piac magában foglalja a béranyaságot, amit olyan jómódú megbízó párok – vagy egyének – vesznek igénybe, akik hajlandóak fizetni egy csecsemőért, a kínálati oldalon pedig olyan szegény „szolgáltatók” jelennek meg, akik ebben pénzszerzési lehetőséget látnak.

Az olyan országok, mint Oroszország, Ukrajna, Grúzia, Kazahsztán vagy India, ahol a béranyaság engedélyezett és kevéssé ellenőrzött, azt mutatja, hogy a „reprodukciós turizmus” illetve a bérbe vehető anyaméhet kereső nők kedvelt célországaivá váltak. Grúziában az engedélyezés óta tizenötszörösére nőtt a béranya-szerződések száma, Indiában pedig a béranya-ipar fél milliárd dolláros forgalmat bonyolít le.

A tudatosan személytelen felhasználása a béranya testének a nők durva kizsákmányolását és jogaik lábbal tiprását jelenti, főképpen a társadalom kiszolgáltatottabb rétegei körében. A legalizálás a törvények kijátszásához és a feketepiac felvirágzásához vezet.

Egy gyermek biológiai árucikként történő kezelése, amiért valaki fizet, megsérti a gyermek legalapvetőbb emberi jogait, amelyek a Gyermekek Jogairól Szóló Deklarációban vannak lefektetve (6. és 9. cikkely).

A legalizálás leértékeli az anyaságot, mivel egy mechanikus műveletként és munkaként kezeli, amely munka produktuma a gyermek.

A béranyaság engedélyezése a társadalmi értékrend azonnali megváltozásához, a családi szerepek és viszonyok összekavarodásához és a család, mint intézmény összeomlásához vezet.

Bulgária az emberkereskedelem tranzit országa és célállomása is egyben. A béranyaság legalizálása után az a veszély fenyeget, hogy rövidesen a „reproduktív turizmus” célországává is válik a liberális szabályozás megszavazott első olvasata értelmében.

A fentebb leírtakból következően nyomatékosan ellenezzük egy olyan törvényi szabályozás előterjesztését és szavazásra bocsájtását, amelyik a béranyaság legalizálást célozza Bulgáriában.

Felhívjuk a Bulgária kormányát és parlamenti képviselőit, hogy a béranyaság legalizálása ellen szavazzanak a küszöbön álló Második Olvasat előterjesztésekor a Nemzeti Parlamentben, követve Románia és a balkáni régió más államainak a példáját, ahol egyértelműen elutasították a béranyaság törvényesítését.

Végül felszólítjuk Önöket, hogy utasítsanak vissza a legalizálásra vonatkozó minden próbálkozást, mivel ezek csak rontanának Bulgária nemzetközi megítélésén. Kérjük, váljanak a nők fizikai kizsákmányolása és jogaik megsértése ellenei küzdelem élharcosaivá!

Készek vagyunk bármikor és bárhol találkozni és tárgyalni önökkel vagy más bulgáriai vezetőkkel.

A dokumentum nyomtatható változatának letöltése (PDF, 92 kB)

Download document in English (PDF, 31 kB)

vissza
Megosztás Twitteren
Megosztás facebookon
Megosztás iwiwen
Küldés ismerősnek
Nyomtatási kép
Betüméret növelése
Betüméret csökkentése
Tetszett:

Az utolsó hegycsúcs DVD

Lackfi János

Impresszum|Kapcsolat|Médiaajánlat
© Képmás (2013-09-02)