Nyitólap

ElőfizetésHírlevélProgramajánlóArchívumKépeslapküldésMédiaajánlóKapcsolat
2014. április 18. péntek - Andrea, Ilma napja van Legyen a kepmas.hu a kezdőlapom
Képmások
Jelenlét
Tandem
Tükör
Házitrend
Kimenő
Receptek
Kézműves
Gyerekrendelő
Média a Családért

csaladhalo

Főoldal - Tandem - Fékevesztett tizenévesek
Létrehozás: 2012. július 02. - 15:47
Tőrösné Fehér Ildikó
Fékevesztett tizenévesek

Fékevesztett tizenévesek

A gyermekpszichológusi gyakorlat szerint, mintha jóval több lenne a magatartászavarral küzdő fiatal, mint a korábbi években. Mi lehet ennek az oka?  Vajon mindez nem a család, sőt a társadalom hibás működésére utaló figyelmeztető jel? Ezek a magatartászavarok nem azonosak a 3 éves kor táján megjelenő dacossággal, fékevesztett indulatkitörésekkel, érzelmi viharokkal, és el kell választani a 7 évesek erőteljes önérvényesítő magatartásától és a kamaszkori lázadásoktól is.

Markáns jellemzői a súlyos indulatkitörések, az állandó szófogadatlanság, a nagyfokú harciasság. Nem ritka az élőlényekkel szembeni durva bánásmód, és a destruktív viselkedés, amely főleg mások tulajdonával szemben nyilvánul meg. Csavargás, hazudozás, lopás, gyújtogatás. Ezek közül nem feltétlenül van jelen minden elem, ahogyan a Beszélnünk kell Kevinről című filmben, de bármelyiknek markáns megjelenése figyelmeztető jel lehet.

A diagnosztika elkülöníti a családi körre korlátozódó magatartászavart, amelynél a sérült szülő-gyermek kapcsolat mellett megjelenik a destruktív viselkedés is. A kiszemelt családtag tárgyainak ellopása, szétrombolása, tönkretétele.

 

„A 14 éves Dezső aprólékos és feltehetően hosszú munkával kicakkozta anyja kedvenc növényének leveleit. Véletlen balesetben lábát törte kutyusának. Gyakran lobbant lángra benne a gyűlölet anyja irányában. Az asszony félt a magas, erős testalkatú fiától. Csak bezárt ajtó mögött mert éjjel elaludni. Ez a jól megtermett srác ugyanakkor szinte szűkölt a félelemtől, amikor távol volt tőle. Még nyolcadikos korában is kikövetelte, hogy autóval vigyék-hozzák, a délutánt anyja munkahelyén töltötte. Gyakran sírva, üvöltve tiltakozott az iskolába menés ellen. Az iskolában alig lehetett szavát venni, még az alsó tagozatos kortársaival szemben sem tudta megvédeni magát. Szülei kora gyermekkorában elváltak, az apával való kapcsolattartás tele volt zökkenőkkel.

 

A szakma elkülöníti még a kortárscsoportba nem beilleszkedők és beilleszkedők magatartászavarát. Az első csoportba az állandóan kötekedő, fenyegető, durván provokáló gyermekek tartoznak, akik esztelen, szélsőséges provokációik miatt gyakran válnak a kortársaik áldozataivá is.”

 

A cikk folytatása a júliusi Képmásban olvasható

vissza
Megosztás Twitteren
Megosztás facebookon
Megosztás iwiwen
Küldés ismerősnek
Nyomtatási kép
Betüméret növelése
Betüméret csökkentése
Tetszett:

Hozzászólok:
Név: E-mail:
Hozzászólás:
Kérjük töltse ki a mellékelt ábra alapján.
Elküldés


Az utolsó hegycsúcs DVD

Lackfi János

Impresszum|Kapcsolat|Médiaajánlat
© Képmás (2013-09-02)