Nyitólap

ElőfizetésHírlevélProgramajánlóArchívumKépeslapküldésMédiaajánlóKapcsolat
2014. április 19. szombat - Emma napja van Legyen a kepmas.hu a kezdőlapom
Képmások
Jelenlét
Tandem
Tükör
Házitrend
Kimenő
Receptek
Kézműves
Gyerekrendelő
Média a Családért

csaladhalo

Főoldal - Kimenő - A műfaji sokszínűség palotája
A műfaji sokszínűség palotája Létrehozás: 2010. október 21. - 16:03
A műfaji sokszínűség palotája

Manapság nem ritka, hogy fülhallgatóval utazunk, igyekszünk elnyomni a zajokat, és inkább a számunkra megnyugtató zene menedékébe húzódunk. Ebben hasonlítunk, de az ízlésben hatalmas különbségek vannak, a művészettel ma már sokan nem tudnak mit kezdeni. Kevesen vannak, akik a vonaton, buszon Beethovent vagy éppen Chopint hallgatnának.

„Most, mikor virtuális és valóságos iszap önt el minket, hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy van Mozartunk, akibe kapaszkodhatunk” – hangzott el a 2011-es programokat bemutató sajtótájékoztatón a Művészetek Palotájában. A gazdasági válság nem csak az emberek hétköznapi életét, de a kultúrát is elérte, csökkentek a Müpa lehetőségei is, a kisebb költségvetési keret miatt több vidéki koncert el is marad. A sajtótájékoztatón azonban nem a problémákra, hanem az eredményekre helyezték a hangsúlyt.

A programokról
A következő év kiemelkedő eseménye a Liszt – minden tekintetben címet viselő sorozat, melynek keretében előadásokkal, kiállítással tisztelegnek a szervezők Liszt Ferenc életműve előtt. A programsorozat nyitó koncertje decemberben lesz, egy Chopin – Liszt közös hangverseny keretében, amely egy szimbolikus átlépés a következő évbe. A tájékoztatón szó esett a Wagner napokról is, melynek keretében az érdeklődők megnézhetik a szerző több művét is, a Lohengrint, a Trisztán és Izoldát illetve a Parsifalt is.
A Nemzeti Filharmonikusok főigazgatója, Kovács Géza megemlítette, hogy a válság hatása őket is elérte, néhány vidéki koncertjüket le kellett mondaniuk, a Müpában esedékes 18 hangversenyt azonban mind megtartják. A Ludwig múzeum sokszínű, progresszív programokkal készül, továbbra is folytatódnak többek között a kortársakat bemutató retrospektív kiállítások, valamint az aktuális képzőművészeti trendek bemutatása. A Nemzeti Táncház 2011-ben tízedik születésnapját ünnepli több új produkcióval, meglepetés programokkal.


Új lehetőségek
A 2011-es uniós elnökség is feladatot ró a magyar zenei életre. A Müpa újévi hangversenyén az Európai Kamarazenekar mellett, a 27 uniós országból összeállt Európa Kórus adja elő Haydn A teremtés című művét. Másik két előadás – a Liszt nyitókoncert és A Szent Erzsébet legendája című Liszt-oratórium is először a Müpában lesz hallható, de utána külföldön is bemutatkozik a két produkció, az előbbi Brüsszelben, míg a másik a Vatikánban.

„Mi nem szeretünk beszélni a zenéről, azt hallgatni kell!” – hangzott el a tájékoztatón. A Müpa 2011-ben is sokszínű programokkal várja azokat, akik nemcsak beszélni szeretnek a zenéről, hanem hallgatni is.

Programok részletes bemutatása, jegyrendelés az intézmény honlapján: www.mupa.hu
B.D.

vissza
Kapcsolódó cikkek
Megosztás Twitteren
Megosztás facebookon
Megosztás iwiwen
Küldés ismerősnek
Nyomtatási kép
Betüméret növelése
Betüméret csökkentése
Tetszett:

Az utolsó hegycsúcs DVD

Lackfi János

Impresszum|Kapcsolat|Médiaajánlat
© Képmás (2013-09-02)