Nyitólap

ElőfizetésHírlevélProgramajánlóArchívumKépeslapküldésMédiaajánlóKapcsolat
2014. április 25. péntek - Márk napja van Legyen a kepmas.hu a kezdőlapom
Képmások
Jelenlét
Tandem
Tükör
Házitrend
Kimenő
Receptek
Kézműves
Gyerekrendelő
Média a Családért

csaladhalo

Főoldal - Tandem - Boldogságcseppek
Boldogságcseppek Létrehozás: 2010. július 27. - 12:12
Boldogságcseppek

A boldogságcseppek: bárki által gyakorolható, egyszerű lépések, amelyekkel javíthatjuk a magunk és környezetünk közérzetét. Csodavárás és panaszkodás helyett. Kockázatok és mellékhatások nélkül

Szöveg: dr. Martos Tamás Kép:Profimedia.hu

Aki értelmesnek érzi az életét, az megelégedettebben és derűsebben, sőt még tovább is él. Aki értelmesnek érzi az életét, akörül mások is könnyebben válnak boldogabbá és derűsebbé. Van azonban egy kis bökkenő. Az értelem élményének semmi köze a közhelyekhez és frázisokhoz, szépen hangzó, de üres magyarázatokhoz, sem betanult, mások által előírt igazságokhoz.
Néhány hasonlat azonban talán közelebb vihet ahhoz, hogy milyen is az élet személyes értelme.
✤    Olyan, mint egy alkotás – egész életünkben csiszolgatjuk, érleljük, formáljuk; elrontjuk, majd újrakezdjük.
✤    Olyan, mint egy világítótorony – különösen hasznos akkor, ha leszáll a sötét és tornyosulnak a hullámok.
✤    Olyan, mint egy térkép – segít megérteni, hogy hol vagyunk a „Nagy Egészben”, mi is vesz körül, merre mehetünk és merre nem érdemes.
✤    Olyan, mint egy történet – jóról és rosszról, szenvedésről és szeretetről, és legfőképpen arról, hogy mi a szerepünk ebben a történetben, statiszták vagyunk-e vagy hősök.
✤    Olyan, mint egy belső bizonyosság – hogy van valami, ami túlmutat az épp aktuális pillanaton, ami összeköt örömöt és bánatot, tegnapot és holnapot; ami túlmutat a mindennapi esetlegességeken és töredékeken.
Mindegyik hasonlatban lehet igazság, de önmagában mindegyik kevés. Ha az értelmet keressük az életünkben, bátran rászánhatjuk az egész életünket. De azért el ne felejtsünk közben élni is – végső soron ez az értelemkeresés értelme, nem? •

TIPP: A legtisztább, legfontosabb dolgok egy mondatba beleférnek. Egy ember, egy jól megélt élet programja – egy jól megformált mondat. Vannak klasszikus mondatok, mint például: Szabadság, szerelem, e kettő kell nekem. De ugyanilyen jó ez is: Gyerekek generációit tanította íni, olvasni, és közben felnevelte becsülettel a sajátjait is. Vagy: Egész életében azt kereste, hogy hogyan lehet megvédeni a házakat a földrengéstől.
A tartalom nem számít. A lényeg, hogy legyen egy mondatod, amit a magadénak érzel, amiben benne vagy szívvel-lélekkel, amiért érdemes élni és cselekedni. De nem kell azonnal megtalálni ezt a mondatot. Megéri az éveket, hogy újra és újra megfogalmazd, ízlelgesd magad számára, és hogy végül szinte tökéletesre csiszolgasd. Szóval: Mi a te mondatod?

Képmás 2010/8.

vissza
Kapcsolódó cikkek
Megosztás Twitteren
Megosztás facebookon
Megosztás iwiwen
Küldés ismerősnek
Nyomtatási kép
Betüméret növelése
Betüméret csökkentése
Tetszett:

Az utolsó hegycsúcs DVD

Lackfi János

Impresszum|Kapcsolat|Médiaajánlat
© Képmás (2013-09-02)