Nyitólap

ElőfizetésHírlevélProgramajánlóArchívumKépeslapküldésMédiaajánlóKapcsolat
2014. április 24. csütörtök - György napja van Legyen a kepmas.hu a kezdőlapom
Képmások
Jelenlét
Tandem
Tükör
Házitrend
Kimenő
Receptek
Kézműves
Gyerekrendelő
Média a Családért

csaladhalo

Főoldal - Jelenlét - Egy kis Afrika
Létrehozás: 2010. szeptember 29. - 14:43
Egy kis Afrika

Hiába volt agyforraló hőség, a maszájok magasra ugrottak, nem egyszer, százszor. Ez a táncuk egyik fő eleme. Mi, kíváncsi turisták meg csak álltunk, és szívtuk magunkba az egzotikus, felejthetetlen élményt. Vajon jót teszünk-e azzal, hogy egy büszke, harcos nép fiainak fizetünk azért, hogy lássuk azt, ami egykor csak az övék volt?

Szöveg és Kép: Kovács Zsolt

A maszáj tábor olyan, mint a könyvekben. A kunyhók két kicsiny, sötét helyiségből állnak, de ezek a számunkra szűkös és egyszerű szobák inkább csak alvóhelyek, az igazi társasági élet a szabadban zajlik. Mégpedig olyan rend szerint, hogy a kultúrantropológusok is csak vakargatják a fejüket.
Vezetőnk a helyi viszonyok között nagy, takaros épületbe invitál bennünket: ez az iskola. Történelmet, angolt és matematikát tanítanak itt a kicsiknek. Ekkor értem, hogy miért táncol nekünk a falu csaknem egész felnőtt lakossága: a turistalátványosságért befizetett összeget a gyermekeik taníttatására költik. A falusi iskolában „előképzett” nebulóknak később, az „igazi” iskolában szükségük van egyenruhára, tanszerekre, miegymásra. Erre kell a pénz.
Kenyában, a Tsavo Nemzeti Park tőszomszédságában, viszonylag közel a turistákhoz, a maszájok már csak részben őrzik hagyományaikat. Igaz, tudnak tüzet gyújtani fadarabok segítségével, látjuk a falu közepén a bómát, a tüskékkel körülvett karámot (a tüskés karámra hajdan az oroszlántámadások miatt volt szükség), és még fogyasztják ősi ételüket, a vérrel kevert tejet is. A nap állásából is látják, hány óra van, de a főnök kezén mégiscsak ott az óra.
A maszájokat is elérte a civilizáció. Szarvasmarhákat tartanak, mint őseik több száz évvel ezelőtt, és csirkéket is tenyésztenek, de azokat nem eszik meg, hanem elcserélik.
A tengerparton gyakran feltűnik sudár alakjuk, amint éppen eladásra kínálnak valamit, vagy éppen mobilon beszélnek. A szállodában láthatunk igazi etnogiccset is: alacsony, az igazi maszájokra legfeljebb csak emlékeztető táncosok ugrabugrálva szórakoztatják a nagyérdeműt…

A cikk folytatása az októberi Képmásban olvasható.

vissza
Kapcsolódó cikkek
Megosztás Twitteren
Megosztás facebookon
Megosztás iwiwen
Küldés ismerősnek
Nyomtatási kép
Betüméret növelése
Betüméret csökkentése
Tetszett:

Az utolsó hegycsúcs DVD

Lackfi János

Impresszum|Kapcsolat|Médiaajánlat
© Képmás (2013-09-02)