Nyitólap

ElőfizetésHírlevélProgramajánlóArchívumKépeslapküldésMédiaajánlóKapcsolat
2014. április 25. péntek - Márk napja van Legyen a kepmas.hu a kezdőlapom
Képmások
Jelenlét
Tandem
Tükör
Házitrend
Kimenő
Receptek
Kézműves
Gyerekrendelő
Média a Családért

csaladhalo

Főoldal - Kimenő - Hit és vallás a művészetben
Hit és vallás a művészetben Létrehozás: 2010. szeptember 06. - 12:57
Hit és vallás a művészetben

„Ti vagytok a föld sója” –  Máté evangéliumának részlete a mottója a negyedik alkalommal megrendezésre kerülő Szakrális Művészetek Hete programsorozatnak, amely idén már fesztivállá nőtte ki magát. Egy héten át kiállítások, koncertek, különleges helyszínek várják a magyarság sokszínű vallási kultúrája iránt érdeklődőket.

– Az utókorra hagyott művészeti emlékek tanúsága szerint évszázadokon át szinte csak szakrális témájú műalkotások születtek. Ez is annak bizonyítéka, hogy valamikor a Lélek az egész életet átszőtte. A szakralitás bölcsőjétől, azaz a népi vallásosság művészi megnyilatkozásaitól kezdve a mai magas színvonalú művészetek gyökereit jelentő zenei, irodalmi és tárgyi kultúránk, építészetünk gazdag örökségére világítunk rá ezen a héten. Bemutatjuk a szakralitás újabb, „modern” megnyilvánulásának egy részét is – vallják a szervezők, az Ars Sacra Alapítvány kurátorai.

A fesztivál napjain több mint száz, a művészet különböző ágait felölelő rendezvény közül válogathatnak az érdeklődők. A hét kiemelt programja a Templomok éjszakája, amelyet szeptember 18-án, a Kulturális Örökség Napjaival közösen szerveznek. Budapesten több mint 20, országosan több mint 50 templom mutatja meg kincseit az érdeklődőknek. A Szakrális Művészetek Hete Fesztivál megnyitója a Magyar Nemzeti Múzeumban lesz 2010 szeptember 17-én, 15 órakor, a Magyar Rádió Gyermekkórusa részvételével.

Néhány különleges lehetőség:
A Józsefvárosban kisvasúttal járhatjuk körbe a kerület középső részének épített örökségét.
A Városmajori Jézus Szíve templomban fel lehet mászni a toronyba, meg lehet nézni közelről a harangokat és csodálatos panorámában gyönyörködhetünk.
Siófok–Kilitiben fáklyás templomkerti estet rendeznek.
Zebegényben Bogányi Gergely Kossuth-díjas zongoraművész ad koncertet a 100 éves templomban.
Devecserben a Jézus ösvényen egész napos, a keresztény néphagyományra épülő séta lesz, este gyertyás körmenettel vonulnak a templomhoz.
Monoron a katolikus és a református templom közösen mutatkozik be, megismerkedhetnek a templomok történetével.

Szeptember 18-án délután 3 órakor a Budapesti Történeti Múzeumban „Mondom nektek, ha ezek elhallgatnak, a kövek fognak megszólalni” (Lk 19,40) c. előadáson a Budapest modern utcái alatt szunnyadó sok híres és egykor igen jelentős templom, kolostor és kápolna – dzsámi, medresze és tekke - egy-egy kőfaragványán keresztül ismerhetjük gazdag szakrális örökségünket. E napon sok templomban este 8-kor egyszerre szólal meg J.S.Bach egy-egy műve.

„A kenyér Istentől való” cigány közmondás a címadója annak a kiállításnak, ahol roma művészek maguk is elmondják, hogyan születtek szakrális alkotásaik.
Debrecenben a Csokonai színházban „Én Károli Gáspár” c. monodráma hangzik el.
A Magyar Nemzeti Galériában „Meditáció” Dóczy Péter előadóestje.
„Isten ingyér teremtette a világot” színházi előadás a Textilmúzeumban.
Az Istenhegyi Szent László templomban Tallián Mariann és Lázár Balázs Békesség-óhajtás című estjének bemutatója lesz.
A hét kiemelkedő estje, egyben záró eseménye lesz Klukon Edit és Ránki Dezső zongora hangversenye a Semmelweiss Szalonban.

A részletes program a www.ars-sacra.hu és a www.szmh.hu honlapon található.

Kép: Profimedia.hu

vissza
Kapcsolódó cikkek
Megosztás Twitteren
Megosztás facebookon
Megosztás iwiwen
Küldés ismerősnek
Nyomtatási kép
Betüméret növelése
Betüméret csökkentése
Tetszett:

Az utolsó hegycsúcs DVD

Lackfi János

Impresszum|Kapcsolat|Médiaajánlat
© Képmás (2013-09-02)