Nyitólap

ElőfizetésHírlevélProgramajánlóArchívumKépeslapküldésMédiaajánlóKapcsolat
2014. április 17. csütörtök - Rudolf napja van Legyen a kepmas.hu a kezdőlapom
Képmások
Jelenlét
Tandem
Tükör
Házitrend
Kimenő
Receptek
Kézműves
Gyerekrendelő
Média a Családért

csaladhalo

Főoldal - Házitrend - Köhög a gyerek
Köhög a gyerek Létrehozás: 2010. december 09. - 10:51
Köhög a gyerek

A vitaminhiányos téli időszakban gyakoriak a köhögéssel járó alsó légúti betegségek, mint a hörghurut vagy a tüdőgyulladás. Mit tehetünk, hogy megelőzzük a komolyabb bajt?

A heveny hörghurut mintegy 24-48 órával követheti a felső légúti fertőzést, torokgyulladást. A nem kellően működő védekezőrendszer következtében a kórokozók lejutnak a hörgőkig. Itt megindul a kórokozók szaporodása, majd ennek következtében gyulladásos reakció lép fel.

Alsó légutaknak a légcső alsó részét nevezzük, a hörgőket, a hörgőcskéket és a léghólyagocskákat. Az alsó légutak leggyakoribb megbetegedése a hörghurut, valamint a tüdőgyulladás. A hörghurut esetében a légutakba került kórokozók által kiváltott gyulladás a hörgőkben, míg tüdőgyulladás esetében a léghólyagocskákban zajlik. Ezen betegségek leggyakoribb kórokozói a baktériumok és a vírusok.

A heveny hörghurut legjellegzetesebb tünetei a rossz közérzet, a láz, a köhögés és a köpetürítés. A köpet kezdetben nyálkás, fehéres színű, bakteriális felülfertőzés esetén pedig sárgás-zöldes színűvé válik. Ha a hörgőkben pang a váladék, nehezen ürül ki, ez tovább segíti a baktériumok szaporodását. A gyermek vizsgálatakor a tüdő felett a hörgőkben pangó váladék okozta úgynevezett szörtyzörejeket hallunk. A mellkas röntgenfelvételén hörghurut esetében beszűrődés nem látható. Hörghurutnál a legfontosabb a hörgőkben pangó váladék eltávolítása, a köhögés ezt a tisztító folyamatot segíti. Amennyiben a köhögés nedves jellegű – a köhögés kapcsán köpet is ürül –, produktív köhögésről beszélünk. A váladék könnyebb kiürülését, „felszakadását” különböző váladékoldók is elősegíthetik, de a legjobb váladékoldást a megfelelő folyadékbevitel biztosítja, ezért a beteg gyermeket gyakran kell itatni. Amennyiben bakteriális fertőzésre van gyanú, antibiotikumos kezelés is szükséges lehet.

 

A megelőzéshez közismert, de nem elég következetesen alkalmazott módszerek tartoznak. Az időjárásnak megfelelő réteges öltözködés mellett a vitamindús táplálkozás, kiegyensúlyozott életmód is segítenek az egészség megőrzésében. A gyermeket télen is vigyük szabad levegőre, sétálni, játszani. Fertőzéses időszakban kerüljük a tömeget, a közösséget (bölcsőde, óvoda).

A tüdőgyulladást is általában valamilyen felső légúti fertőzés előzi meg. A Köhög a gyereklegyengült állapot kedvez a kórokozók elszaporodásának, a fertőzés ráterjed az alsóbb légutakra, a léghólyagocskákra. Tüdőgyulladás (különösen újszülött-csecsemőkorban) a véráramban lévő kórokozók szóródásának következményeként is létrejöhet. A betegséget rossz közérzet, magas láz, étvágytalanság, köhögés, légzési nehezítettség, szapora légzés kíséri.

Csecsemőkorban a köhögés még kevésbé hatékony, a váladékot a csecsemő nehezebben köhögi fel. Ebben az életkorban jó hatású a csecsemő mellkasának „kloppfolása”. Miről is van szó? Ha ujjainkat összeszorítjuk, és tenyerünkkel kúpot képezünk, akkor a mellkas „ütögetésekor” kúpozott tenyerünk és a mellkas között levegőcsapda képződik. „Ütögetéskor” a mellkasi rezonancia ráterjed a hörgők falára, és az ott lévő váladék könnyebben leválik.

A gyermek bágyadt, elesett általános állapotú. A folyamat gyorsan, akár órák alatt is változhat. A gyermek fizikális vizsgálatával, hallgatózás, kopogtatás segítségével az esetek nagy részében már felállítható a diagnózis. A laboratóriumi vizsgálatok, a mellkasröntgen-felvétel a tüdőgyulladás kiterjedésének, súlyosságának megállapításában segít. A mellkasröntgenen a tüdőgyulladás jelei sok esetben csak napok múlva észlelhetők. A klinikai lefolyás ismerete, szükség szerint elvégzett laboratóriumi, bakteriológiai vizsgálatok, mellkasröntgenen észlelt elváltozás együttesen segítenek a diagnózis és a helyes terápia kiválasztásában. Súlyos bakteriális fertőzés esetén a gyermekek feltétlenül kórházi kezelést igényelnek. A kórokozó elpusztítására az antibiotikumot, a nagyobb hatékonyság érdekében injekció vagy infúzió formájában adják. Emellett egyéb tüneti kezelés is sok esetben szükséges, pl. köhögéscsillapítás, váladékoldás, hörgtágító kezelés stb. A tüdőgyulladásban szenvedő gyermeknél is nagyon fontos a megfelelő folyadékbevitel, a megfelelő táplálás.

Szakértő: Dr. Szabolcsi Andrea gyermekgyógyász, Bethesda Kórház 

Kép: Profimedia

Képmás 2010/12.

 

vissza
Kapcsolódó cikkek
Megosztás Twitteren
Megosztás facebookon
Megosztás iwiwen
Küldés ismerősnek
Nyomtatási kép
Betüméret növelése
Betüméret csökkentése
Tetszett:

Hozzászólok:
Név: E-mail:
Hozzászólás:
Kérjük töltse ki a mellékelt ábra alapján.
Elküldés


Az utolsó hegycsúcs DVD

Lackfi János

Impresszum|Kapcsolat|Médiaajánlat
© Képmás (2013-09-02)