Nyitólap

ElőfizetésHírlevélProgramajánlóArchívumKépeslapküldésMédiaajánlóKapcsolat
2014. április 17. csütörtök - Rudolf napja van Legyen a kepmas.hu a kezdőlapom
Képmások
Jelenlét
Tandem
Tükör
Házitrend
Kimenő
Receptek
Kézműves
Gyerekrendelő
Média a Családért

csaladhalo

Főoldal - Tandem - Leeresztés vagy feltöltődés?
Létrehozás: 2010. július 27. - 12:12
Leeresztés vagy feltöltődés?

Végre itt a szabadság, az a pár hét, amiben feltöltődhetünk, új erőt meríthetünk, kipihenhetjük magunkat... Aztán az az érzésünk, hogy még alig kezdődött el és máris vége – mi pedig ahelyett, hogy kipihentük volna magunkat, enerváltak lettünk, leeresztettünk vagy egyszerűen csak elszaladt az idő a sok teendőtől, amiben elvesztünk. Hogyan lehetséges ez?
És mit tehetünk, hogy valóban feltöltődjünk?

Dr. Perczel Forintos Dóra klinikai szakpszichológus Kép: Profimedia.hu

A kulcs mi magunk vagyunk

Sonja Lyubomirsky és azok a kutatók, akik azzal foglalkoznak, mitől érzik az emberek boldogabbnak magukat, mind az egyénben vélik megtalálni a megoldás kulcsát. Az, hogy boldognak érezzük magunkat, sokkal inkább hozzáállásunkon, semmint körülményeinken múlik. Nem azon, hogy konkrétan mi történik velünk, hanem, hogy mindezt hogyan éljük meg. Nem kell sok pénz, hogy Ibizára utazhassunk; saját otthonunk, egy Duna-parti séta, egy hét a Balatonon vagy egy kirándulás a Börzsönyben is jelenthet tartalmas kikapcsolódást. Hogy lenne lehetséges egyébként, hogy a kutatások szerint a felső tízezer nem érzi magát boldogabbnak, mint az alsó középosztály? A pihenés kulcsa is bennünk magunkban van!

Zárjuk le a munkát!
A szabadságunk előtti utolsót vagy annak első napját szánjunk arra, hogy lezárjuk és végiggondoljuk az elmúlt időt, amelyből épp kilépünk. Rendezzük össze iratainkat, folyó ügyeinket és lezárandó teendőinket. Ne azzal teljen a szabadságunk, hogy a sok „meg kell tenni” dolgot elvégezzük! Természetesen kell pár nap, amíg „belerázódunk” a nyaralásba, eleinte többet jár még fejünkben a sok munkahelyi probléma és megoldandó feladat. Próbáljuk mindezt rendszerezni és összeírni, amikor letesszük a munkát, hogy amikor újra felvesszük a fonalat, ezek már kéznél legyenek. Ne rágódjunk azonban ezeken, amíg pihenünk, tanuljuk meg elengedni őket. Ez az elengedés igen sokat segít nemcsak abban, hogy a pihenésnek szentelhessük magunkat, hanem abban is, hogy majd friss szemmel és friss fejjel állhassunk neki megoldásuknak, amikor visszajöttünk. Sokszor éppen ezután születnek a legjobb gondolatok, mert új szempontokat kapunk kezelésükhöz és új nézőpontból láthatunk rá egészükre, újrarendezi magát fejünkben a kérdéses problém. A rendszerezés mellett segít ebben az is, ha igyekszünk olyan programokat szervezni, amelyek nem kapcsolódnak mindennapi életünkhöz – ilyen az aktív pihenés tengernyi formája.

A cikk folytatása az augugsztusi Képmásban olvasható.

vissza
Kapcsolódó cikkek
Megosztás Twitteren
Megosztás facebookon
Megosztás iwiwen
Küldés ismerősnek
Nyomtatási kép
Betüméret növelése
Betüméret csökkentése
Tetszett:

Az utolsó hegycsúcs DVD

Lackfi János

Impresszum|Kapcsolat|Médiaajánlat
© Képmás (2013-09-02)