Nyitólap

ElőfizetésHírlevélProgramajánlóArchívumKépeslapküldésMédiaajánlóKapcsolat
2014. április 20. vasárnap - Tivadar napja van Legyen a kepmas.hu a kezdőlapom
Képmások
Jelenlét
Tandem
Tükör
Házitrend
Kimenő
Receptek
Kézműves
Gyerekrendelő
Média a Családért

csaladhalo

Főoldal - Jelenlét - Rajastan
Létrehozás: 2010. július 02. - 15:25
Rajastan

Indiáról sokszor látjuk a nyomor és a szenvedés komor, fekete-fehér képeit. Ez is valóság, de ne feledkezzünk meg India színes arcáról sem, a tarkán pompázó ruhák, kendők, turbánok kavalkádjáról. Indiában nem divat a fekete, a szürke, de még a fehér sem nagyon. Rajastan talán még a többi indiai államon is túltesz, egész palotákat és városrészeket voltak képesek meghökkentően élénk színekre festeni.

Ahol a szivárvány is szerényen bújik el
A legismertebb várost, Jaipurt Rózsaszín Városnak is nevezik, annak köszönhetően, hogy 1876-ban Albert herceg látogatásának tiszteletére rózsaszínre festették a házakat. A hagyományt azóta is fenntartják. A város ikonjává lett Szelek háza teljes egészében rózsaszín. Nincs fantáziánk olyan mintákat és színösszeállításokat kitalálni, mint amiben az indiai nők végigsétálnak a jaipuri utcán egy forró kora délután. De a férfiak is kitesznek magukért. Ha valami nem eléggé színes, hát feldíszítik, legyen az egy szendvics vagy egy halom füge. Kifestik a buszokat, színes szalagokat kötnek a gyerekek fejére, masnikat a tevék lábára. Ha Jaipur környékén egy kis egzotikus szempihentetésre vágyunk, érdemes ellátogatni a Majom-templomba. Az Indiana Jones-filmek díszletére emlékeztető templom egy nagyobb komplexum része, festői sziklaszurdokba szorulva, vízzel teli medencékkel körítve. Nem mindennapi látvány a több száz majom sem, már ha bírjuk ennyi kíváncsi és fürge állat társaságát.


RajastanHa Jaipur a rózsaszínről híres, akkor Jodhpur a kék színről. A fél város élénk kékre van festve. A helyiek a kéket az istenek színének tartották, ezért a legfelsőbb kaszt (brahmanok) tagjai kékre festették házaikat, a ma divatos értelmezés szerint viszont a kék szín távol tartja a szúnyogokat. A város azonban nem csak a különböző árnyalatú kék épületek miatt festői látvány, a felette magasodó dombon terpeszkedik Mehrangarh gigantikus erődje. Csodás kőfaragások, csipkeszerűen áttört ablaknyílások és színes üvegek díszítik. A benne kialakított múzeumban ruhák, kelmék, szőnyegek, edények, miniatűr festmények, fegyverek, elefántnyergek és gyaloghintók kápráztatnak el sokszínűségükkel.Ha  nem sajnáljuk az időt és némi szervezést, tevekaravánnal érkezhetünk Pushkarba. Ez az utazási mód vegyes érzelmeket kelt bennünk, vonz a különlegessége, de egy kicsit tartunk a tucatnyi ismeretlen, hol barátságos, hol megközelíthetetlen helybéli társaságától. Évszázadokon keresztül csak zarándokok jöttek ide, aztán harminc évvel ezelőtt beállítottak a nyugati hippik. Azóta egymás mellett bandukol a batikolt pólós, rasztás figura és a narancsszín lebernyegbe burkolt, szent életű aszkéta, a szadhu. A város színes forgatagával éles ellentétben áll az általa körülölelt tó fekete víztükre, amely a legenda nyugalmát árasztja; a tó Buddha könnyeiből gyűlt össze. Ha a színek nem telítenek eléggé, ott vannak még az illatok és szagok, amelyek ugyanolyan változatosak, mint a vizuális élmények. Végigmenni bármely indiai város forgalmasabb utcáján olyan az orrnak, mint egy erős masszázs a testnek. Ilyen élmény például a pushkari tevevásár. Forróság, füstölők, illatszerek és teveszag. Ha azt gondoljuk, hogy egy majmokkal teli templom különlegesség, akkor mit mondunk a Bikanerben található Patkány-templomra? Kétségkívül megdöbbentő élmény ezernyi patkányt látni egy isteneknek szentelt helyen, és a helyiek a színekről itt sem mondanak le: a Patkány-templomban narancsszínű az oltár. Az indiaiak sosem unják meg a színeket. A pihenésképpen nézett filmek felveszik a versenyt egy amerikai babaház látványával: tömény babarózsaszín és hupikék minden, amit csak az ezüst és arany fénye tompít kissé...

Képmás 2010/7.

Szöveg: Budai Miklós • Kép: Konkoly-Thege György

vissza
Kapcsolódó cikkek
Megosztás Twitteren
Megosztás facebookon
Megosztás iwiwen
Küldés ismerősnek
Nyomtatási kép
Betüméret növelése
Betüméret csökkentése
Tetszett:

Az utolsó hegycsúcs DVD

Lackfi János

Impresszum|Kapcsolat|Médiaajánlat
© Képmás (2013-09-02)