Nyitólap

ElőfizetésHírlevélProgramajánlóArchívumKépeslapküldésMédiaajánlóKapcsolat
2014. április 20. vasárnap - Tivadar napja van Legyen a kepmas.hu a kezdőlapom
Képmások
Jelenlét
Tandem
Tükör
Házitrend
Kimenő
Receptek
Kézműves
Gyerekrendelő
Média a Családért

csaladhalo

Főoldal - Receptek - Svéd sáfrányos kalács
Svéd sáfrányos kalács Létrehozás: 2010. november 25. - 17:41
Svéd sáfrányos kalács

A svéd karácsony tulajdonképpen december 13-án, Luca napján kezdődik. Azért nevezetes ez a dátum, mert a Gergely-naptár bevezetése előtt ekkorra esett az év legrövidebb napja. A hagyomány szerint a szent hajnalban gyertyafénnyel érkezik meg az otthonokba, forralt bort (glöggöt), kávét és sáfrányos kalácsot hoz a háziaknak. Napjainkban a család leánygyermeke öltözik be fehér ruhába, fején gyertyakoszorúval köszönti szüleit egy finom reggelivel.

Hozzávalók: 120 ml tej, egy csipetnyi sáfrány, 400 g liszt, 50 g őrölt mandula, ½ tk só, 75 g cukor, 25 g friss élesztő, 120 ml langyos víz, néhány csepp mandulakivonat, 50 g vaj, a tetejére: egy tojássárgája, kevés víz

A tejet forráspontig melegítjük, beleszórjuk a sáfrányt, és hűlni hagyjuk. Közben egy tálba kimérjük a lisztet, az őrölt mandulát, a sót és a cukrot. A langyos vízzel elkeverjük az élesztőt, majd a leszűrt sáfrányos tejjel együtt a lisztes keverékhez adjuk. A mandulakivonattal hólyagosra dagasztjuk. Egy aránylag lágy, ragacsos tésztát kapunk, amely letakarva másfél óra alatt a duplájára nő. Ekkor lisztes felületen átgyúrjuk, és 5-6 egyenlő részre osztjuk. Minden gombócból két hurkát sodrunk, majd a két végükről behengergetjük a tésztát.

Sütőpapírral bélelt tepsiben, letakarva még fél órát pihentetjük, azután kevés tejjel elkevert tojássárgájával megkenve 200 C°-ra előmelegített sütőbe toljuk, ahol 15-20 perc alatt aranybarnára sütjük.

Karácsonyi nemzeti süteményekről és elkészítésükről olvashat a Képmás decemberi számában. 

Kép: Profimedia

vissza
Kapcsolódó cikkek
Megosztás Twitteren
Megosztás facebookon
Megosztás iwiwen
Küldés ismerősnek
Nyomtatási kép
Betüméret növelése
Betüméret csökkentése
Tetszett:
kommentárok [1]
Kata2011-12-13 10:04:48
Érdekes a kép a mAgyar Konyha újságból van ollózva, de a recept az nem az hozzá. :))))

Hozzászólok:
Név: E-mail:
Hozzászólás:
Kérjük töltse ki a mellékelt ábra alapján.
Elküldés


Az utolsó hegycsúcs DVD

Lackfi János

Impresszum|Kapcsolat|Médiaajánlat
© Képmás (2013-09-02)