Nyitólap

ElőfizetésHírlevélProgramajánlóArchívumKépeslapküldésMédiaajánlóKapcsolat
2014. április 20. vasárnap - Tivadar napja van Legyen a kepmas.hu a kezdőlapom
Képmások
Jelenlét
Tandem
Tükör
Házitrend
Kimenő
Receptek
Kézműves
Gyerekrendelő
Média a Családért

csaladhalo

Főoldal - Tandem - Testvérek az iskolapadban
Testvérek az iskolapadban Létrehozás: 2010. augusztus 26. - 11:35
Testvérek az iskolapadban

Egy új iskola a gyermek számára mindig fordulópont lehet. Ismeretlen közösségbe kerül, ahol tiszta lappal indul, önmagáért értékelik, eldöntheti, mit és hogyan akar megmutatni magából. Ebben nagy segítségére lehet, de éppúgy akadályozhatja is nagyobb testvére, sőt onnantól kezdve kicsit már ő is része nővére vagy bátyja iskolai életének. Ez a hatás még meghatározóbb az egy osztályba kerülő testvéreknél vagy ikreknél.

Szöveg: Tőrösné Fehér Ildikó, gyermekpszichológus  Kép:Profimedia.hu

Gyakori kérdés a beiratkozási időszakban, hogy egy osztályba vagy különbözőbe írassák-e gyermekeiket. Az a tapasztalatom, hogy erre sincs általános érvényű válasz. A gyermekek kapcsolata, személyiségfejlődésük az, ami iránymutató lehet a döntésben. A legtöbb szülő hallott már arról, hogy az egypetéjű ikerpárok kettősüket élik meg egy egésznek és viselkedésben egymás komplementerei. Mindig van közöttük vezéregyéniség, aki kontaktusban van a környezettel, képviseli kettőjük érdekeit, míg a másik háttérben marad, árnyékként követi másik felét. George Sand elbűvölő kisregényében, A kis Fadette-ben mesél egy fiú ikerpár kapcsolati töréséről, Erich Kästner Lottijai viszont sikerrel kamatoztatják a családi béke újrateremtésében megtévesztő hasonlóságukat.

„Az ikrek”
A közvéleményt mindig elbűvöli a tökéletes hasonlóság, a megtöbbszörözött gyermeki báj. Nem vesz tudomást arról, mennyi zavarral és erőfeszítéssel jár ezeknek a gyermekeknek az én meghatározása, én-határaik kialakítása. Amikor a családban több testvér is van, hajlamosak Pisti és Panni mellett az Ikreket emlegetni, mint akiknek nem is dukál a külön keresztnév. Ezeket az „összenövéseket” jobb megelőzni, ha mégis ebbe az irányba tartanak a dolgok, a differenciálódást azzal is kell segíteni, hogy párhuzamos kortárs csoportba íratják a gyerekeket.

Julcsi és Ilcsi a megszólalásig hasonlóak. Kislányként sokáig élvezték ezt a helyzetet. Időnként csak a puszta játék kedvéért adták be a másik nevével dolgozataikat, feleltek egymás helyett. 14 évesek voltak, amikor Julcsi úgy érezte, elveszíti önmagát. Egy külföldi nyaralás alatt tört rá a félelem, hogy elkeveredik, eltűnik, képtelen lesz az idegen nyelvi közegben megértetni magát. Pánikrohamai miatt keresték fel a pszichológiai rendelést. Itt meséli el a családi legendák közül azt a régi történetet, amikor az édesanyja is elveszítette a fonalat és nem tudta határozottan megmondani, Ilcsit vagy őt emelte ki a kiságyból. Ettől kezdve a legextrémebb módon (testékszerek garmadája) adta tudtára a világnak, hogy ő nem a testvére.

Kétpetéjű ikerpárnál, még a különböző neműeknél is kialakulhat egy szerepmegosztás, ami nem engedi kifejlődni a személyiséget minden dimenziójában. Ez késlelteti az érési folyamat bizonyos elemeit, ami nagyon megnehezíti az egymásról való leválást. Gyakran még ennél is komplikáltabbá válik a helyzet: az ikerpár domináns tagja harmonikusan fejlődik, és elérkezettnek látja az időt, hogy testvérénél messzebbre is nézzen, ami a másikban görcsös félelmet válthat ki.

A cikk folytatása a szeptemberi Képmásban olvasható.

vissza
Kapcsolódó cikkek
Megosztás Twitteren
Megosztás facebookon
Megosztás iwiwen
Küldés ismerősnek
Nyomtatási kép
Betüméret növelése
Betüméret csökkentése
Tetszett:

Hozzászólok:
Név: E-mail:
Hozzászólás:
Kérjük töltse ki a mellékelt ábra alapján.
Elküldés


Az utolsó hegycsúcs DVD

Lackfi János

Impresszum|Kapcsolat|Médiaajánlat
© Képmás (2013-09-02)