Medvehagymás pogácsa mentesen – recept

Végre itt a medvehagyma szezon! Legalábbis a mi – kizárólag magyar beszállítóktól vásárló – kis zöldségesünk polcain már megjelentek a mélyzöldben pompázó, nagy levelű, friss medvehagyma csokrok, amelyektől mindig elcsábulok. A medvehagyma ugyanis nemcsak szemet gyönyörködtető, de a népi gyógyászat is előszeretettel használta természetes antibiotikumként felső légúti megbetegedések megelőzésére és a hurut elmulasztására, illetve bélfertőtlenítőként. Nevét a népi hiedelmek szerint azért kapta, mert a barnamedvék annyira szeretik, hogy a föld alól is kikaparják.

medvehagymás pogácsa
medvehagymás pogácsa – Fotó: Varga Zita Hella

Sokan azért kedvelik, mert magas C-vitamin tartalommal bír, fontos kiegészítője az immunerősítő étkezésnek, és rendkívül sokoldalúan felhasználható a konyhában: felapríthatjuk frissen kenyérre, keverhetjük salátához, köretekhez (pl. krumpli, rizs, hajdina stb.), készíthetünk belőle pestót, leveseket, adhatjuk főzelékekhez, ízesíthetjük vele a zöldséges vagy húsos fasírtokat, gombócokat, sőt, még a különféle pogácsákat, kenyereket vagy egyéb házi sütésű pékárukat is.

Én most egy olyan receptet hoztam, amelyben nem olyan erős a medvehagyma íze, hogy egy gyerek ne kóstolná meg, ugyanakkor beilleszthető egy fruktóz-, laktóz-, tej-, glutén-, tojásmentes diétába, ráadásul annak ellenére, hogy pogácsa, még élesztő sincs benne.

Medvehagymás, zabos krumplis pogácsa – mentesen

Hozzávalók (kb. 8–10 db nagy tallér):

  • 1 közepes krumpli (kb. 220 gramm nettó súly, héj nélkül)
  • 50 gramm vaj/margarin (mentes!)
  • 70 gramm zabpehely (gluténmentes diéta esetén gluténmentes)
  • 30 gramm zabpehelyliszt (gluténmentes diéta esetén gluténmentes)
  • 1 teáskanál só, egy késhegynyi szerecsendió, 1 mokkáskanál bazsalikom, 1 mk petrezselyem
  • egy csokor medvehagyma harmada

A medvehagymát alaposan lemossuk, megszárítjuk és apróra vágjuk, vagy elvégezhetjük aprítógép segítségével is ezt a munkát. A krumplit is lemossuk, és egy fazékban héjában – fedő alatt – puhára főzzük (a víz teljesen lepje el a krumplit). Amikor megpuhult, meghámozzuk, még melegen pépesre törjük a vajjal, és fűszerezzük. A hűtőbe tesszük kicsit hűlni. Csak ha kihűlt, akkor adjuk hozzá a zabpelyhet és a zabpehelylisztet, és összegyúrjuk a masszát. Újból elrakjuk a tésztát pihenni a hűtőbe, majd olyan fél óra múlva beledolgozzuk a medvehagymát.

Amíg előmelegítjük a sütőt, hagyhatjuk a tésztát még kicsit pihenni, végül lisztezett felületen kétujjnyi vastagságúra nyújtjuk, késsel csíkozzuk a tetejét és kiszaggatjuk (pogácsaszaggatóval vagy üvegpohárral). Papírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, és 200 fokon kb. 30 perc alatt kisütjük. Ha pirul a széle, érdemes kivenni a pogácsákat, mert elkészültek.

Kérjük, támogasson, hogy otthonába vihessük az értéket!

A Képmás magyar magazin és vállalkozás, nincs mögötte nagy, külföldi médiabirodalom. Csupa családos, értékes és jó ember, akiknek nem csak munkahelye, szívügye is a Képmás. Fontosnak tartjuk, hogy a kepmas.hu által közvetített értékek továbbra is ingyenesen juthassanak el minden olvasóhoz. Kérjük, ha örömmel olvassa cikkeinket, hallgatja és nézi felvételeinket, támogassa Ön is a kepmas.hu-t!

Támogatom a kepmas.hu-t>>

Ez is érdekelheti