Zöldborsót – nemcsak levesbe
Burgonyapüréhez is adhatjuk, felfújtat is készíthetünk belőle. Zöldborsó-receptjeink
Zöldborsó krémleves
40 dkg zöldborsó (kifejtve)
2 sárgarépa
1 csomó petrezselyemzöld
1 dl friss (főző) tejszín
3 dkg vaj
2 tojássárgája
A borsót és a sárgarépát sós vízben a petrezselyemzölddel puhára főzzük. 1-2 kanálnyi zöldséget kiveszünk a levesből, a petrezselyemzöldet is. A leveshez öntjük a tejszínnel és a vajjal kikevert tojássárgákat, és állandó keverés mellett összefőzzük. Hagyjuk kicsit kihűlni, összeturmixoljuk. A félretett zöldségekkel és összevágott petrezselyemzölddel díszítjük.
Halfilé zöldborsós pürével
4 szelet halfilé
2-3 dl tej
10 dkg vaj
3 gerezd zúzott fokhagyma
grill fűszerkeverék
só, bors
körethez:
60 dkg burgonya
40 dkg zöldborsó
5 dkg vaj
2 dl friss (főző) tejszín
A halat megszórjuk a fokhagymával, tejjel leöntjük, 3-4 órára a hűtőbe tesszük. Lecsurgatjuk a halszeletekről a tejet, fűszerkeverékkel meghintjük, sózzuk, borsozzuk. A felforrósított vajon a halat fedő alatt puhára pároljuk, majd fedő nélkül mindkét oldalán megsütjük (óvatosan fordítsuk meg, mert könnyen széteshetnek). A krumplit, zöldborsót sós vízben megfőzzük. A krumplit nyomóval áttörjük és a vajjal, a tejszínnel kikeverjük. A zöldborsót botmixerrel pépesítjük és a krumplihoz keverjük.
Zöldborsós felfújt gombamártással – vegetariánus recept
10 dkg zöldborsó
1 sárgarépa
1 karalábé
1 közepes karfiol
2 ek. olívaolaj
só
petrezselyemzöld
a gombamártáshoz:
20 dkg gomba
2 újhagyma
1 dl tejszín
2 ek. olívaolaj
1 ek. liszt
citromlé (ízlés szerint elhagyható)
só, õrölt fehérbors
petrezselyemzöld
10 dkg reszelt sajt
Az apróra vágott hagymát az olajon megdinszteljük, hozzáadjuk a felszeletelt gombát és puhára pároljuk. Ezután a liszttel megszórjuk, hozzákeverjük a tejszínt és kis lángon kb. 10 percig fõzzük. Ha elkészült, sóval, citromlével, borssal, összevágott petrezselyemmel ízesítjük és félretesszük.
A borsót és a kis darabokra vágott többi zöldséget az olajon néhányszor átforgatjuk, hozzáadjuk a rózsáira szedett karfiolt és kevés vízzel puhára főzzük. A főzőlevet leöntjük és olajjal kikent négyszögletes tűzálló tálba rakjuk, ráöntjük a gombamártást. A tetejét reszelt sajttal megszórjuk, és előmelegített sütõben, közepes lángon addig sütjük, amíg a sajt pirulni kezd. Adhatjuk natúr húsok mellé, de friss kenyérrel önálló ételként is ízletes.
Kérjük, támogasson, hogy otthonába vihessük az értéket!
A Képmás magyar magazin és vállalkozás, nincs mögötte nagy, külföldi médiabirodalom. Csupa családos, értékes és jó ember, akiknek nem csak munkahelye, szívügye is a Képmás. Fontosnak tartjuk, hogy a kepmas.hu által közvetített értékek továbbra is ingyenesen juthassanak el minden olvasóhoz. Kérjük, ha örömmel olvassa cikkeinket, hallgatja és nézi felvételeinket, támogassa Ön is a kepmas.hu-t!
Támogatom a kepmas.hu-t>>