Bagdy Emőke: „Az emberi dolgoknak nem oka van, hanem története” | Képmás Magazin

Bagdy Emőke: „Az emberi dolgoknak nem oka van, hanem története”

2017.11.28.
Bagdy Emőke klinikai szakpszichológus tartott előadást a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom „Család és karrier?” előadássorozatának legutóbbi alkalmán. Beszédének a „Hát én immár kit válasszak?” címet adta, a párkeresés kapcsán számos kutatást idézett, összefüggésekre mutatott rá, az alábbiakban csak néhány gondolatot közlünk a nagyon tanulságos előadásból.
 

„Bármilyen változást akarunk elérni a világban, magunkon kell kezdeni” – ebből a tételből kiindulva javasolta a pszichoterapeuta, hogy a párjukat keresők tegyék fel maguknak az alábbi kérdéseket, és gondolkodjanak el a válaszokon:

1. Kire várok? Milyen az ideálom? Az ideálkép egy olyan vegyülék, ami tartalmazza a nagyon sok csatornán keresztül összeszedett vágyainkat és a saját szülői mintát.

2. Mitől félek? Sokan attól tartanak, hogy nem felelnek meg a szépségideálnak, például nem elég vékonyak, pedig már számos kutatás igazolja, hogy a férfiak a telt nőkhöz vonzódnak. Amikor attól félünk, hogy nem tetszünk, gondoljunk arra, hogy elsősorban nem a külsőnket szeretik, sokkal fontosabb az összbenyomás. Akkor igazi az összetartozás, amikor ezt tudjuk mondani: „Így, ahogy vagy, megfelelsz.”. Fontos tudnunk azt is, hogy a kutatások szerint a párkapcsolati boldogságot nagyon kis mértékben befolyásolják a külső tulajdonságok, például az, hogy a párom kopaszodik-e vagy sem.

3. Milyen belső akadályaim vannak a párkeresésben? Van abban valami jó, hogy még nincs párom? Tisztázzuk, hogy van-e olyan dolog, ami miatt kényelmes nekünk az egyedülálló lét. Lehet, hogy benne ragadtunk a gyerekszerepben, még mindig az anyánk mos és főz ránk? A pszichológia definíciója szerint felnőtt az, aki tud adni, elköteleződni és felelősséget vállalni.

4. Milyennek érzem magam férfi és női mivoltomban? Van önbizalmam? Az önbizalom akkor alakul ki, ha gyerekként rendszeresen hallom ezt a mondatot: „Bízom benned.”

5. Milyen mítoszaim vannak a szerelemről? Hajlamosak vagyunk a túlzó romantikus elvárásokra, pedig inkább azt a kérdést kellene megválaszolnunk, hogy ahogy ő szeret engem, az nekem megfelel-e.

6. Mit hozok magammal a családból és ez hogyan befolyásol? Kérdezzük meg magunktól, hogy nálunk milyen „A mi családunkban” kezdetű mondatok hangoztak el, és azok hogyan befolyásolják az életvezetésünket, a párkeresésünket. Például: „A mi családunkba nem teheti be a lábát egy olyan, aki kopasz és tetovált.”

7. Mit várnak el tőlem a szüleim? Mit mondanak, milyen az igazi nő és az igazi férfi? Például: „Fiam, egy igazi férfi nem olyan, mint te, aki rövidnadrágba megy bemutatkozni egy lányos házhoz.” Sajnos olyan gyarlók vagyunk, hogy ezek befolyásolnak, úgyhogy kérdezzük meg magunktól, hogy milyen üzenetek érkeznek hozzánk a családunkból.

8. Az öngyógyítás lehetőségét keresem a kapcsolatban? Öngyógyítási szándékról van szó például akkor, amikor egy szorongó, félénk ember határozott párt talál. Először nagy a boldogság, mert a döntésképtelen jól érzi magát a határozottal, később azonban a szorongó megerősödik, felbátorodik, és ebből adódhatnak problémák.

9. Van-e megmentési fantáziám? Sok kutatás igazolja, hogy az az ember, aki elhatározza, hogy majd ő megmenti a párját valamilyen helyzettől vagy függőségtől, előbb-utóbb maga is áldozattá válik.

10. Akarok-e olyan sorsot, mint az anyám sorsa? A mintáknak, a bevésődésnek hatalma van – meg lehet ezeket változtatni, de csak pszichológiai munkával.

Érdekes, hogy az előadó szerint sokan vannak, akik a természettudományos gondolkodás mentén a jelenségek okát keresik, pedig az emberi dolgoknak nem oka van, hanem története. A legfontosabb, hogy ismerjük meg azt, aki párt keres: saját magunkat – fogalmazta meg legfőbb tanulságként Bagdy Emőke.

Tükör rovatunkból ajánljuk még