4 étel, amely édesen és sósan is nagyon finom

„Édeset vagy sósat?” – tesszük fel gyakran a kérdést a családnak, amikor azon törjük a fejünket, mi legyen az ebéd vagy a vacsora. Most olyan ételeket, alapanyagokat gyűjtöttünk össze, amelyekből mindkét verzió megvalósítható, a végeredmény pedig garantáltan nem okoz csalódást. Kipróbált receptek következnek!

palacsinták
Kép: Freepik

Mindenki kedvence: a palacsinta

A gyerekek leginkább édesen kedvelik, de a következő sós variáció biztosan felkerül sokak kedvenclistájára. Az alaprecept spenóttal készül, de többféle zöldséggel is működik: spárgával, zsenge répával, cukkinivel, snidlinggel és medvehagymával is (ezek nemcsak a töltelékbe, de a tésztába is mehetnek).

Sajt- és spenótkrémes rakott palacsinta

Hozzávalók

A töltelékhez:

  • 25 dkg párolt spenót
  • 15 dkg krémsajt (de működik ricottával is)
  • 5 dkg vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • só, bors (esetleg chilipehely) ízlés szerint
  • 4 ek olívaolaj
  • 20 dkg reszelt trappista sajt (vagy ehhez hasonló lágyabb sajt)

A tésztához:

  • 2 db tojás
  • 15 dkg finomliszt
  • 5 dl tej (alternatív tej is lehet, én zabtejjel készítem)
  • 1 csipet só
  • 4 ek olívaolaj

Elkészítés:

Én mindig a sajtos-spenótos krémmel szoktam kezdeni. Ehhez a spenótleveleket pár perc alatt megpárolom, majd kinyomkodom a levét, és egy éles késsel felaprítom (nem kell nagyon apróra). Közben az olívaolajat felforrósítom, beleteszem az apróra vágott vöröshagymát, kissé megpirítom, majd hozzáadom az apró lyukon lereszelt fokhagymát, fél perc után az összevágott spenótleveleket és a sajtkrémet. Sóval, borssal és chilipehellyel (ez utóbbi elhagyható) ízesítem, és az így kapott krémet alaposan elkeverem.

A palacsintához a hozzávalókból elkészítem a tésztát, és kisütöm őket. Ha szeretnénk, a tésztába is mehet a zöldségekből. Arra kell figyelni, hogy a levet engedő fajtáknál – például a cukkininél, spenótnál – alaposan ki kell belőlük nyomkodni a levet a párperces párolás után. Nálunk a sárgarépa-cukkini párosítás a favorit (1-1 db közepes méretűt a reszelő nagy lyukán szoktam lereszelni), ezektől ízletes és szaftos lesz a tészta.

A sütőt előmelegítem 180 fokra, közben egy kerek, sütőálló edényben összeállítom a rakott palacsintát: az aljára teszek egy palacsintát, a tetejére egy evőkanálnyit kenek a spenótkrémből, és megszórom kis maréknyi reszelt sajttal. Jöhet a következő réteg: tészta, spenótkrém és reszelt sajt, és ezt így folytatom, míg el nem fogynak a hozzávalók. A tetejére palacsinta kerül, amit megszórok reszelt sajttal. Addig sütöm, amíg szép aranybarnára nem sül a teteje. Nekem légkeveréses sütőm van, abban kb. 20-25 perc.

Kép
sós palacsinta
Illusztráció: Freepik

Sült túrókrémes palacsinta vaníliaöntettel

Gyermekkorom nagy kedvence volt ez a palacsinta, ma már én készítem a családomnak hatalmas örömmel, mert amikor ez a finomság kerül az asztalra, a lelkesedés soha nem marad el.

Hozzávalók

A tésztához:

  • 5 dl tej
  • fél deci szódavíz
  • 4 db tojás
  • 10 púpos ek liszt (zabliszttel is működik)
  • 2 ek porcukor
  • 1 csipet só
  • 1 teáskanál napraforgóolaj (a sütéshez)
  • 2 ek vaj (a tűzálló tál kikenéséhez és a tetejére)

A töltelékhez:

  • 50 dkg tehéntúró
  • 1-2 ek porcukor (ízlés szerint)
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 tk vaníliapaszta vagy egy vaníliarúd kikapart belseje
  • 1 citromból nyert citromhéj (reszelt)
  • 2 ek tejföl

Elkészítés:

A lisztet, tojást, porcukrot, csipetnyi sót egy magasabb edénybe tesszük, és lassan adagolva a tejet csomómentesre keverjük, majd a végén hozzáadjuk a szódavizet. Legalább fél órát pihentetjük. Felforrósított serpenyőbe kevés olajat öntünk, és kisütjük a palacsintákat.

Miközben áll a tészta, elkészítjük a tölteléket: a túrót, a porcukrot, a vaníliás cukrot, a vaníliapasztát (vagy a vanília kikapart belsejét), a reszelt citromhéjat és a tejfölt összekeverjük. Én olykor gyümölcsöt is szoktam beletenni: kockára darabolt sárgabarackot, barackbefőttet, meggyet, málnát.

A kisült palacsintákat megtöltjük a túrókrémmel, feltekerjük, egy jénai tálat kivajazunk, és szépen egymás mellé rakjuk a palacsintákat. Megkenjük vajjal, vagy kis darabokat rakunk bizonyos távolságra, és 180 fokra előmelegített sütőben szép aranysárgára sütjük. A sütés ideje: 40-50 perc.

Van, amikor a sült túrós palacsintához vaníliasodót is készítek. Ennek az elkészítése mindössze pár percet vesz igénybe, de jelentősen képes fokozni az ízélményt. 3 dl tejet, 1 evőkanál keményítőt, 1 vaníliarúd kikapart belsejét, 3 db tojássárgáját 80 g cukorral egy lábasba öntök, simára keverem, és közepes lángon, folyamatos kevergetés mellett besűrítem. Tálaláskor mindenki ízlés szerint csorgathat belőle a palacsintájára.

Kép
túrós palacsinta
A kép illusztráció – Forrás: Freepik

Polenta – Érdemes kísérletezni vele!

A polentával – azaz a kukoricadarával – én akkor kezdtem el kísérletezgetni, amikor egy betegség miatt hat hétig nem fogyaszthattam glutént. Egy barátnőm ajánlotta, és azóta heti rendszerességgel kerül nálunk az asztalra, mert ezerféleképpen elkészíthető, laktató és nagyon finom. Ráadásul sósan és édesen is megállja a helyét.

Háromsajtos polenta

Hozzávalók:

  • 30 dkg kukoricadara
  • 1,2 l víz
  • 1 tk só
  • 15 dkg gorgonzola
  • 25 dkg mascarpone
  • 10 dkg parmezán sajt
  • 2 ek olívaolaj
  • 80 dkg konzerv paradicsom (hámozott)
  • 2 gerezd fokhagyma
  • kakukkfű, rozmaring ízlés szerint
  • só, bors ízlés szerint
  • 1 ek vaj

Elkészítés:

A polenta elkészítésének alapja mindig a következő: egy lábasban felforraljuk a vizet, beleteszünk egyevőkanálnyi sót, és a lángot mérsékelve állandó keverés mellett hozzáöntjük a kukoricadarát. Kevergetve kb. 20-35 perc alatt sűrűre főzzük. Kivajazunk egy hőálló tálat, és belesimítjuk a polentát, hagyjuk kihűlni.

Közben elkészítjük a paradicsomszószt: az olívaolajon megfuttatjuk a finomra vágott fokhagymát, hozzáadjuk a paradicsomot, szárított vagy friss kakukkfűvel és rozmaringgal ízesítjük. Sózzuk-borsozzuk. Időnként megkeverve sűrűre főzzük a szószt.

A kihűlt polentát vágódeszkára borítjuk, és vízszintesen kettévágjuk. A hőálló tál aljára öntjük a paradicsomszósz felét, rátesszük az egyik polentaszeletet. Erre jön a háromféle sajt: a gorgonzolát kisebb darabokban rászórjuk, a mascarponét kanállal adagolva egyenletesen elosztjuk a tetején, végül a parmezán felét ráreszeljük. Beborítjuk a másik polentaszelettel, nyakon öntjük a maradék paradicsomszósszal, ráhintjük a megmaradt, 50 g durvára reszelt parmezánt. 180 fokra előmelegített sütőben (légkeverésre állítva) kb. fél óra alatt megsütjük. Az elkészült étel ízvilágában nagyon hasonlít a lasagnéra, a gorgonzola miatt azonban kissé intenzívebb ízélményt ad.

Epres-szedres polentasüti

A recept eredetijét a Nosalty.hu-n olvastam, kipróbáltam, és mivel elnyerte a családtagjaim tetszését, már többször is elkészítettem különféle gyümölcsökkel. Az epren és a szedren kívül működik málnával, sárgabarackkal, meggyel és szilvával is.

Hozzávalók:

  • 10 dkg kukoricadara
  • 2 dl víz
  • 2 dl tej (én zabtejjel szoktam elkészíteni)
  • 6 ek nádcukor
  • 1 csipet só
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 kávéskanál őrölt szegfűszeg
  • 5 dkg kókuszzsír
  • 2 ek joghurt
  • 3 dkg liszt (rizs- és zabliszttel is kiváló)
  • 2 dkg darált mandula
  • 1 kávéskanál sütőpor
  • 1 kk szódabikarbóna
  • 10-10 dkg eper és szeder vagy más szaftosabb gyümölcs
  • 1 ek napraforgóolaj (a forma kikenéséhez)

Elkészítés:

Készítsünk elő egy 10x25 cm őzgerincformát, és olajozzuk ki (ha szilikon, akkor erre nincs szükség). A sütőt 180 fokra melegítsük elő. A kukoricadarát egy edénybe tesszük, felöntjük a tejjel és a vízzel, és egy csipet sóval feltesszük főni. Lassú tűzön kevergetjük. Amikor a massza besűrűsödött, beleszórjuk a cukorral elkevert reszelt citromhéjat és a szegfűszeget. Levesszük a tűzről, és még melegen hozzádolgozzuk a kókuszzsírt és a joghurtot, majd, amikor már csak langyos, belekeverjük a mandulás-sütőporos-szódabikarbónás lisztet.

A fele masszát a formába kanalazzuk, és ízlés szerint gyümölcsöt szórunk rá – mi szeretjük jó gyümölcsösen, ezért én többet teszek bele –, majd a többi tésztát is a formába kanalazzuk, és a maradék gyümölcsöt elosztjuk a tetején. 180 fokra előmelegített sütőben 30–35 percig sütjük (a közepe kicsit ragacsos marad), és csak kihűlés után szeleteljük.

Citromos finomságok

A családunk nagyon szereti a citromos ízvilágot, ezért az elmúlt évek során elég sok ilyen receptet összegyűjtöttem. A következő tésztát – az eredeti receptet a sobors.hu-n találtam – általában hétköznapokon vacsorára szoktam elkészíteni, amikor gyorsan kell valami finomat produkálnom, mert a családtagjaim – saját állításuk szerint – már az éhenhalás szélén állnak. Gyakran teszek hozzá garnélarákot is és a spenótot olykor cukkinire cserélem, mert azzal is működik a „varázslat”. Ebben az ételben az a legjobb, hogy tényleg annyi időt vesz igénybe, ameddig a tésztát kifőzzük. Mert a szószt még csak főzni sem kell, csak összekeverni az alapanyagokat. Viszont az nagyon fontos, hogy kezeletlen (bio) citromot, és ne mirelit, hanem friss bébispenótot használjunk hozzá!

Citromos-ricottás tészta

Hozzávalók:

  • 5 dkg tészta
  • 25 dkg ricotta
  • 20 dkg bébispenót
  • 40 g parmezán
  • 1 darab kezeletlen biocitrom
  • 1 ek extra szűz olívaolaj
  • 1 gerezd fokhagyma
  • Só, bors ízlés szerint

Elkészítés:

A tésztát főzzük a szokásos módon, majd kb. egy perccel a főzési idő lejárta előtt merjünk ki egy bögrényit a főzővízből, és ezt tegyük félre. A még egy percig főlő tészta mellé dobjuk a bébispenótot, és keverjünk rajta egyet. Ha letelt az 1 perc, szűrjük le a tésztát a spenóttal együtt, majd tegyük egy edénybe.

Egy másik tálban keverjük össze a ricottát, a reszelt parmezánt, az olívaolajat, a zúzott fokhagymát, a citrom levét és héját. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint, majd ezt a ricottás keveréket borítsuk a spenótos tésztára, és alaposan keverjük vele össze. Öntsük hozzá a félretett főzővizet is, annyit adagoljunk belőle, hogy a szósz krémes legyen. A tészta tetejére reszeljünk parmezánt, és készíthetünk hozzá baconchipset is, ha valaki hiányolná a húst a menüből.

Lemon bar – Amerikai citromszelet

Ennek a finomságnak a története sok-sok évvel ezelőttre nyúlik vissza, amikor a férjemnek kedveskedni szerettem volna a születésnapján. Nálunk mindig én sütöm a családtagok szülinapi tortáját, de Kornéllal mindig nehéz dolgom volt, mert nem édesszájú. Aztán egyik évben, amikor rákérdeztem, milyen tortára vágyik a neves napon, azt mondta, hogy valami citromosat szívesen enne, de olyat, amiben nem vajas-citromos krém van. Én pedig addig kerestem, míg rá nem bukkantam Mautner Zsófi receptjére, az amerikai „lemon bar-ra”, ami minden kívánalomnak megfelelt, és ami azóta a családom hatalmas kedvencévé nőtte ki magát. Így most már nincs szülinap, amikor ne lenne citromtorta. Az eredeti recepten én csupán annyit módosítottam, hogy több reszelt citromhéjat teszek bele, a nagylányom pedig általában még egy gombóc vanília fagyival is „felturbózza” a végeredményt. Jöjjön a kipróbált és szemtelenül egyszerű, ámde ínycsiklandóan finom recept!

Hozzávalók

A tésztához:

  • 25 dkg liszt
  • 25 dkg jéghideg vaj (fontos, hogy tényleg jéghideg legyen!)
  • 10 dkg porcukor
  • fél citrom reszelt héja
  • csipet só

A „krémhez”:

  • 4 tojás
  • 2 citrom leve
  • 1 citrom reszelt héja
  • 30 dkg cukor
  • 1 tk sütőpor
  • 5 dkg liszt
  • csipet só

Mielőtt még bármihez is hozzákezdenék, bekapcsolom a sütőt 170 fokra (légkeverésre). Előveszem a jéghideg vajat, és a reszelő nagy lyukán lereszelem. Hozzáadom a lisztet, a cukrot, a sót és a reszelt citromhéjat, és kézzel gyorsan összemorzsolom, hogy a liszt egyenletesen befedje a vajat, és finom morzsaállagú legyen. Egy kb. 20 x 30 cm-es tepsit kibélelek sütőpapírral, és beleszórom a morzsát. Kézzel teljesen belenyomkodom, hogy tömör, egyenletes réteget kapjak (ez tulajdonképpen egy laza linzertészta). Beteszem a sütőbe, és 20-25 percig sütöm, amíg világosra sül. Amíg sül, kikeverem a „krémet”: a tojást fehéredésig keverem a cukorral. Hozzáadom a citromlevet, citromhéjat, végül a lisztet, sütőport, csipet sót, és teljesen csomómentesre keverem. Amikor a tészta megsült, ráöntöm a masszát. Visszateszem a sütőbe, és 20 percig sütöm, amíg a krém megszilárdul (akkor jó, ha már nem rezeg, de a felső réteg jó, ha szaftosabb, krémesebb marad). A sütemény szeletelésével várni kell, míg teljesen ki nem hűl!

Az ezerarcú édesburgonya

Nem tudom, más hogy van vele, de én igazi édesburgonya-rajongó vagyok: jöhet édesen, sósan, sütve, pürésítve, krémlevesként, sütibe, mindenhogy szeretem. És szerencsére a családomnak is nagy kedvence, így, ha valamilyen édesburgonyás fogás kerül az asztalra, sosincs apelláta.

Édesburgonya-csónakok bolognai szósszal töltve, kecskesajttal

Hozzávalók:

  • 30 dkg darált marhahús (pulykával is elkészíthető)
  • 3 nagyobb méretű édesburgonya
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 5 dl paradicsomszósz
  • Só, bors
  • Oregánó és bazsalikom ízlés szerint (legjobb a friss, de szárított is lehet)
  • 2 ek kókuszzsír vagy olívaolaj
  • 20 dkg kecskesajt

A sütőt előmelegítem 200 fokra, és amikor már meleg, beteszem a sütőpapírral kibélelt tepsire rendezett, megmosott, félbevágott édesburgonyákat (héjukkal együtt). Sütöm, amíg meg nem puhul, de még nem túl lágy – ez kb. 20 perc. Míg a batáta sül, elkészítem a bolognai szószt: felaprítom a hagymát, és kókuszzsíron vagy olívaolajon megpárolom, majd ráborítom a darált húst. Sózom, borsozom, rászórom a szárított vagy apróra vágott oregánót és bazsalikomot, és gyakran kevergetve addig sütöm, amíg a hús át nem sül. Amikor már nem látok nyers részeket a húsban, ráöntöm a paradicsomszószt, ismét sózok, borsozok, fűszerezek kicsit (közben kóstolom). Kb. 10–15 percig főzöm, sűrítem a bolognai mártást, majd, amikor készen van, lehúzom a főzőlapról.

Amikor elkészült az édesburgonya és a bolognai mártás is, összeállítom a csónakokat: az édesburgonya közepéből kivájok egy-egy evőkanálnyit, hogy egy kisebb mélyedés jöjjön létre, majd ebbe belekanalazok annyi mártást, amennyi csak belefér (jó púposan). Amikor ezzel kész vagyok, a reszelő nagy lyukán lereszelt kecskesajttal alaposan megszórom a csónakok tetejét, és visszateszem az egészet a sütőbe kb. 10 percre, illetve amíg a sajt szép aranybarna nem lesz. Tálaláskor, ha maradt szósz, teszek még belőle a tányérra is az édesburgonya-csónakok mellé.

Édesburgonya-brownie

Aki a szaftosabb brownie-t szereti, az a következő receptet imádni fogja, az édesburgonya ugyanis gondoskodik róla, hogy a sütemény véletlenül se legyen száraz, sokkal inkább lágyan krémes. Az ismerőseim szerint avokádóval és cukkinivel is ugyanezt a hatást érhetjük el. Legközelebb ezekkel próbálom majd ki a receptet, és ígérem, beszámolok róla!

Hozzávalók:

  • 25 dkg édesburgonya
  • 20 dkg étcsoki
  • 15 dkg vaj
  • 4 db tojás
  • 20 dkg cukor
  • 1 nagy csipet só
  • 20 dkg liszt
  • 3 ek kakaópor
  • 10 dkg étcsokicsepp

Elkészítés:

A megpucolt édesburgonyát kisebb kockákra vágjuk, enyhén sós vízben puhára főzzük, majd leszűrjük, és egy krumplinyomón vagy szitán áttörjük. A csokit vízgőz felett felolvasztjuk a vajjal. A tojást 2–3 perc alatt felhabosítjuk a cukorral, majd óvatosan beledolgozzuk a csokis keveréket és az áttört édesburgonyát. Hozzákeverjük a sót, a lisztet, a kakaóport, a legvégén pedig a csokicseppet is. Sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt megsütjük.

Felhasznált források:

Kérjük, támogasson, hogy otthonába vihessük az értéket!

A Képmás magyar magazin és vállalkozás, nincs mögötte nagy, külföldi médiabirodalom. Csupa családos, értékes és jó ember, akiknek nem csak munkahelye, szívügye is a Képmás. Fontosnak tartjuk, hogy a kepmas.hu által közvetített értékek továbbra is ingyenesen juthassanak el minden olvasóhoz. Kérjük, ha örömmel olvassa cikkeinket, hallgatja és nézi felvételeinket, támogassa Ön is a kepmas.hu-t!

Támogatom a kepmas.hu-t>>

Ez is érdekelheti