Három húsvéti, maradékmentő recept – a főtt tojás, a sonka és a kalács maradékából is finom ebéd lesz

Hímes tojás, sonka és az elmaradhatatlan húsvéti kalács. A karácsony és a születésnap után talán a húsvét a második leginkább várt ünnep, amit az ilyenkor asztalra kerülő ételek miatt is nagyon szeretünk. De vajon mit lehet tenni, ha az ünnepi lakomából marad némi elemózsia? Ne dobjuk ki, inkább főzzük újra!

húsvéti tojás főzése
A húsvéti főtt tojás tojáskrém formájában is ízletes lesz – Forrás: Freepik

Az ünnepek abban is különböznek a hétköznapoktól vagy egy szokásos vasárnapi ebédtől, hogy ilyenkor – főként, ha még vendégeket is várunk – hajlamosabbak vagyunk nagyvonalúan készíteni a hagyományos fogásokból felépülő lakomát. Az áldott és jószívűen tálalt bőség alapvetően jó dolog, de az már kevésbé, ha meg kell küzdenünk a maradékkal. Az ételpazarlás elleni harc egyik fontos pillére, ha az egyébként kidobásra váró ételeket újragondoljuk és -főzzük, azaz teljesen más, izgalmas köntösben tálaljuk őket.

Ezúttal három kiváló receptet hoztunk, amelyekkel megmenthető a húsvéti főtt tojás, a sonka és a kalács maradéka.

1. Fűszeres tojáskrém

Az igazán leleményes és rátermett háziasszonyok természetesen kifújják, majd türelmes kezekkel díszítik a hímes tojásokat, mi azonban mindig az egyszerűbb megoldást választottuk: a legalább 10 percig, jó keményre főtt tojásokat festettük meg. A végeredmény általában igen szép lett, de a locsolók számától függően mindig maradt néhány darab. Ezeket persze érdemes megmenteni a hulladékká válástól – például egy remek szendvicskrém-recept segítségével!

Hozzávalók:

  • 8 db keményre főtt tojás
  • 30 g szobahőmérsékletű vaj
  • 30 g libazsír
  • 150 g majonéz
  • 1-2 ek tejföl
  • 1 kis fej lilahagyma
  • 2 szál újhagyma
  • őrölt feketebors
  • 1 csipetnyi őrölt szerecsendió

Elkészítés:
A tojások elkészítésénél fontos, hogy alacsony lángon, de folyamatosan lobogó vízben legalább 10–12 percig főzzük azokat. Majd a tűzről levéve cseréljük rajtuk a főzővizet jéghideg vízzel, így ugyanis könnyebb lesz meghámozni a tojásokat. Miután megszabadítottuk őket a héjuktól, tojásszeletelő segítségével aprítsuk apró kockákra. A hagymákat szintén vágjuk kis darabokra, majd keverjük össze a tojással, a vajjal, a zsírral, a majonézzel és a tejföllel – végén a család ízlésének megfelelően mehetnek bele a fűszerek is. Pirítsunk hozzá kalácsot, friss kenyeret, a tetejét pedig díszíthetjük pirított hagymával vagy kolbász-chipsszel. Tálalásig mindenképpen érdemes hűtőben tartani!

Kép
húsvéti ételek maradék
A húsvéti ételek maradékából is finom fogásokat készíthetünk – Forrás: Freepik

2. Sonkás-tojásos-spenótos quiche

A francia konyha sós pitéje az egyik legjobban alkalmazható ételmentő recept: az év bármelyik időszakában, rengeteg verzióban el lehet készíteni, akár a szezonális zöldségek, akár a hűtőben árválkodó húsmaradék felhasználásával. Ráadásul nagyon egyszerű és laktató fogás, ez a húsvéti verzió pedig egyaránt megmenti a főtt tojás és a sonka maradékát.

Hozzávalók:
A tésztához:

  • 200 g liszt
  • 125 g vaj
  • 1 csapott tk só
  • 1 tojás
  • 1-2 ek hideg víz

A töltelékhez:

  • 1 szál póréhagyma
  • 1 marék bébispenót (vagy fagyasztott leveles spenót porciók)
  • 200 ml főzőtejszín
  • 1 dl száraz fehérbor
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 80 g füstölt sajt
  • Húsvéti sonka
  • 3 db főtt tojás
  • 3 db nyers tojás
  • 1 ek olívaolaj
  • 1 tk vaj
  • Őrölt feketebors
  • Kakukkfű
  • Szerecsendió

Elkészítés:
Egy magas falú keverőtálba öntjük a lisztet, majd mehet hozzá a kemény, darabokra vagdosott hideg vaj és a só. Robotgéppel vagy kézzel gyúrva addig keverjük, míg morzsás állagú lesz. Ekkor ütjük bele a tojást, majd adjuk hozzá a hideg vizet, végül pedig a tésztát homogén állagúra gyúrjuk.

Egy fém tortaformát alaposan kivajazunk, a tésztát pedig belisztezett nyújtódeszkán kb. 4 mm vastagságúra, kör alakúra nyújtjuk. Utána óvatosan feltekerjük a sodrófára, majd beleborítjuk a tepsibe. Érdemes az ujjainkkal körben feligazgatni a tésztát, majd a tortaforma peremén túllógó részeket levagdosni. A tészta alját szurkáljuk meg egy villával, borítsuk be sütőpapírral, majd száraz borsót vagy babot öntsünk rá nehezékként. Előmelegített, 200 fokos sütőben 20 percig süssük, majd távolítsuk el a „nehezéket” a sütőpapírral együtt, és az üres tésztát még további 5 percre tegyük vissza a forró sütőbe. Közben nekiállhatunk a tölteléknek: egy tálban keverjük össze a tejszínt és a nyers tojásokat. Nyomjuk bele a fokhagymagerezdeket, majd ízesítsük sóval, feketeborssal, egy csipet szerecsendióval és kakukkfűvel. Keverjük hozzá a tojásszeletelővel felaprított főtt tojásokat és a lereszelt sajtot is. Egy serpenyőben némi olívaolajon dinszteljük meg a vékony szeletekre vágott póréhagymát, majd mehet bele a felaprított sonka és a bébispenót is. Öntsük nyakon egy kis fehérborral, és addig pároljuk, amíg el nem fővi a levét.

Most következik a quiche összeállítása: az elősütött tésztára öntsük rá a tojásos-tejszínes-sajtos tölteléket, majd a tetején egyenletesen oszlassuk el a sonkás-spenótos-póréhagymás keveréket. 180 fokra melegített sütőben, körülbelül fél óra alatt készre sütjük. A quiche-t még frissen szeletekre vágjuk, melegen tálaljuk, de később langyosan is fogyasztható – akár reggelire vagy vacsorára is.

3. Tiramisu pohárkrém

A húsvéti kalács gyakori kelléke az ünnepi asztalnak. A legjobb természetesen az, ha magunk készítjük. Amennyiben marad belőle, és a kalács kissé megszikkad, érdemes egy remek, de egyszerű desszertet faragni belőle. A tiramisu pohárkrém ráadásul szintén rendkívül sokféleképpen elkészíthető, akárcsak a quiche: kiegészíthetjük például karamellával, eperkrémmel vagy Speculoos-szal is.

Hozzávalók:

  • Maradék kalács (kb. 400 g) – kiegészíthető babapiskótával
  • 200 ml habtejszín
  • 80 g porcukor
  • 600 g mascarpone
  • 1 tk vaníliaaroma
  • 200 ml eszpresszó kávé
  • 1 ek rum vagy 1 tk rumaroma
  • Cukrozatlan kakaópor a díszítéshez

Elkészítés:
A kalácsot egy éles kés segítségével vágjuk hasáb alakú darabokra. Habverővel verjük habbá a hideg tejszínt, de vigyázzunk, hogy ne keverjük túl, akkor ugyanis vajas állagot nyer. Adjuk hozzá a mascarponét, a porcukrot és a vanília aromát. A rumaromát (vagy a rumot) keverjük el a frissen főzött kávéval, majd gyorsan, rövid ideig áztassuk bele a  kalács- és babapiskót-darabokat, hogy megszívják magukat.
És már következhet is az összeállítás: szép, öblös poharakban a mascarponés krémet és a beáztatott kalácsdarabokat/babapiskótákat rétegezzük egymásra (legfelülre a krém kerüljön) majd a tetejét hintsük meg kakaóporral. Fogyasztás előtt érdemes néhány óráig a hűtőben pihentetni!

Kérjük, támogasson, hogy otthonába vihessük az értéket!

A Képmás magyar magazin és vállalkozás, nincs mögötte nagy, külföldi médiabirodalom. Csupa családos, értékes és jó ember, akiknek nem csak munkahelye, szívügye is a Képmás. Fontosnak tartjuk, hogy a kepmas.hu által közvetített értékek továbbra is ingyenesen juthassanak el minden olvasóhoz. Kérjük, ha örömmel olvassa cikkeinket, hallgatja és nézi felvételeinket, támogassa Ön is a kepmas.hu-t!

Támogatom a kepmas.hu-t>>

Ez is érdekelheti