Nyitólap

ElőfizetésHírlevélProgramajánlóArchívumKépeslapküldésMédiaajánlóKapcsolat
2014. április 23. szerda - Béla napja van Legyen a kepmas.hu a kezdőlapom
Képmások
Jelenlét
Tandem
Tükör
Házitrend
Kimenő
Receptek
Kézműves
Gyerekrendelő
Média a Családért

csaladhalo

Főoldal - Jelenlét - Biztos hátországgal
Létrehozás: 2012. szeptember 06. - 19:50
Biztos hátországgal

Biztos hátországgal

Szám Kati / Kép - Emmer László

Az arca valahogy mindig úgy rémlik föl, hogy a háttérben fegyvereseket, lerombolt házakat, sebesülteket látni. Interjú Al Ghaoui Hesnával.
– Volt olyan helyzet, amikor eszedbe jutott, hogy feladod? Amikor nem értetted, mit is keresel egy háború kellős közepén?

A kétségek az elutazásom előtti éjszaka környékeznek meg. Ilyenkor előkerülnek a kérdések: Miért is jó ez nekem? Hogy fogok egyáltalán bejutni az országba? Mi vár majd ott? Szerencsére akkor már nem tudom visszacsinálni, reggelre pedig már megemelkedik az adrenalinszintem, és eszembe sem jutnak az esti kérdések.

– Szóval cseppet sem hezitáltál, amikor a Közel-Keletre küldtek. A magánéletedben is ilyen határozott vagy?

– Abszolút az ellenkezője vagyok. A magánéletemben százszor megrágok még egy kisebb döntést is. És lassú is vagyok. A munkámban azonban sokszor az életem múlt azon, hogy tétovázom-e. Nemcsak gyorsan kell dönteni, hanem határozottan is kell fellépni.

– Azért gondolom, nem egyik pillanatról a másikra lettél határozott.

– Nem tudtam, mire vállalkozom, amikor elindultam, de az első éles helyzetben rájön az ember, hogy nincs idő vacillálni. Ott nem az az egyetlen feladat, hogy az embernek egy veszélyes helyszínen le kell forgatnia egy anyagot. Amíg odáig eljut, száz problémát kell megoldania. Az első útszéli ellenőrzésnél még nem feltétlenül tudod, mi a jobb, ha rögtön odaadod az útleveled, vagy ha soha ki nem adod a kezedből. Ha őszintén elmondod, miért vagy ott, vagy ha nem tudják, hogy forgatócsoportként a média része vagy. Ezek létfontosságú döntések lehetnek. Egy háborús forgatás során az információszerzés a legnehezebb. Napokat veszteget el az ember azzal, hogy megtalálja az infrastruktúrát vagy a megfelelő személyt. Később aztán megtanulod, hogyan praktikus viselkedni, de a legnagyobb tanulság mégis az, hogy mindig vannak kiszámíthatatlan helyzetek. Kizárólag rutinból dolgozni életveszélyes lehet.

– Volt olyan helyzet, amikor eszedbe jutott, hogy feladod? Amikor nem értetted, mit is keresel egy háború kellős közepén?

– Reménytelennek és tanácstalannak éreztem magam többször is. Sokszor voltam annyira fáradt, hogy szívesen feladtam volna, de az alapmotivációm sohasem kérdőjeleződött meg. Amikor áttörhetetlen falakba ütközünk, megpróbálok egy lépést hátralépni, és más szemmel látni a helyzetet. Például a Gázai övezet ostrománál, több mint száz újságíróval rostokoltunk az izraeli határon. Úgy kellett tizenöt perces riportot forgatnom, hogy be sem jutottunk a helyszínre. Akkor eszembe jutott, hogy forgassunk háborús naplót arról, hogy miért nem tudunk forgatni. Megmutattuk, milyen műholdas állomások épültek ki, hogy az izraeli televízió milyen rögtönzött stúdiót épített a frontvonalon, hogy hogyan tudtunk úttalan utakon feljutni magaslati pontokra, hogy belássunk az övezetbe, hogy közben defektet kaptunk, lemerült az akkumulátor, palesztin gyerekek és izraeli katonák közelharcába keveredtünk, és egy könnygáztámadás közepén találtuk magunkat. Ez lett az egyik legsikeresebb riportunk. Ilyenfajta reménytelenségből tehát néha kijöhetnek jó eredmények.

A teljes cikk a Képmás szeptemberi számában olvasható

vissza
Megosztás Twitteren
Megosztás facebookon
Megosztás iwiwen
Küldés ismerősnek
Nyomtatási kép
Betüméret növelése
Betüméret csökkentése
Tetszett:

Az utolsó hegycsúcs DVD

Lackfi János

Impresszum|Kapcsolat|Médiaajánlat
© Képmás (2013-09-02)