Nyitólap

ElőfizetésHírlevélProgramajánlóArchívumKépeslapküldésMédiaajánlóKapcsolat
2014. április 17. csütörtök - Rudolf napja van Legyen a kepmas.hu a kezdőlapom
Képmások
Jelenlét
Tandem
Tükör
Házitrend
Kimenő
Receptek
Kézműves
Gyerekrendelő
Média a Családért

csaladhalo

Főoldal - Kimenő - Ezerarcú Pécs
Ezerarcú Pécs Létrehozás: 2010. július 01. - 11:47
Ezerarcú Pécs

Isztambullal és Essennel egyidejűleg Pécs büszkélkedhet az Európa Kulturális Fővárosa címmel 2010-ben. A nyári időszak számít a programsorozat csúcspontjának, ennek megfelelően Pécs utcáin, terein, falai között június óta áll a bál, a mediterrán város folyamatos kulturális forgatagnak ad otthont, ahol mindenki talál kedvének megfelelő programot.


Ezerarcú PécsAki szereti a zenét, nehezen tud majd választani az ezerszínű program-kavalkádból.
Rockzenével indul a július a Pécsre érkezőknek. A július 6-án kezdődő X. Jubileumi Rockmaraton Fesztivál hat napja alatt változatos, „zúzós” koncertek lesznek világszerte ismert bandákkal. Fellép többek között a Pro Pain amerikai hardcore csapat, a brit The Exploited punk együttes, eljön a folk metal Ensimferum is Finnországból.
És lehet folytatni a sort: Primordial, Mayhem, OSSIAN, Moby Dick, valamint a jól ismert magyar bandák neveivel a MobilMániától a Tűzmadárig. A kemény hangzás után július a lágyabb soulnak adja át a stafétát, 13-án ugyanis európai turnéja alkalmával Pécsre látogat Seal, az ismert soul, pop, rock és R&B stílusokat egyedien ötvöző zenész. A diákok közkedvelt nyári rendezvénye, az EFOTT is Pécsre költözik Július közepén Ákos, a Tankcsapda, a Kispál, az Intim Torna Illegál és a Junkies közreműködésével zajlik a fesztivál, amelyhez hasonló könnyűzenei koktél folytatódik augusztus 4-étől a Pécs melletti Ördögkatlan Összművészeti Fesztiválon. Ennek keretében négy nap szól majd a rockról, jazzről, népzenéről és templomi koncertekről olyan előadókkal, mint a Quimby, a Kiscsillag, a Budapest Bár és a Csík Zenekar.

Ezerarcú PécsA komolyzenét kedvelők az utcákat és tereket járva július 4.-től egy héten keresztül élvezhetik a fúvósok zengését. A Magyar Fúvószenei Nagydíj Fesztiválra közel 12 országból érkeznek fellépők, hogy betöltsék zenével a város tereit. A baranyai megyeszékhelyen virágzott a rézfúvós kultúra a szerb-horvát háború kitöréséig, a huszadik század végére azonban abbamaradt. E hagyomány 21. századi folytatásaként a Pécsi Székesegyház előtti barbakán és tér ad helyet 2010 nyarán a fúvós fesztiválnak.
Déli városunk büszke jó hangú ifjúságára, kórusai ugyanis Európa élvonalához tartoznak. Közel 1100 tagú nemzetközi énekkar gyűlik össze idén a Pécs Cantatra augusztus 15 és 21 között. Amikor felhangzik majd Kodály Zoltán Kállai kettőse a hatalmas kórus előadásában, vagy záró koncertként swinget, bordalokat hall majd a Dóm tér, sokak gazdagodnak majd a grandiózus élménnyel.

Ezerarcú PécsA szerb Napra együttes koncertjében sem fog senki csalódni július utolsó napján. A Kusturica-filmek megzenésítéséről is híres Goran Bregovic és együttese akusztikus népi hangszerekkel, tangóharmonikával és elektromos gitárokkal hangszerelt előadással kápráztatja el pécsi hallgatóságát. Latinos hangulatra vágyóknak szinte kötelező meghallgatni augusztus 10-én az Orquesta Buena Vista Social Club kellemes, negyvenes-ötvenes éveket idéző kubai zenés estjét. A Szigetről érkező zenekar élén Omara Portuondo havannai énekesnő viszi majd a prímet.
A déli kultúra képviseletében sorra nyílnak majd a görög, moldvai, horvát, román és balkán táncházak, melyek egyik legérdekesebbje az augusztus 18-ára szervezett Határon Túli Magyar Fiatalok Találkozója lehet. Ennek keretében a Dóm téren 700 határon túli fiatal jár majd néptáncot. 50 éves a Pécsi Balett, ebből az alkalomból kétrészes előadást tekinthetnek meg a mozdulatművészet iránt rajongók. Az alapító Eck Imre legelső koreográfiája, Az iszonyat balladája után Leo Mujic szerb táncművész-koreográfus e jubileumra készített Change Back című előadását nézheti meg a közönség.

Ezerarcú PécsPécs utcáin sétálgatva júliusban a gyanútlan járókelő mellett bármikor megmozdulhat egy szobor, vagy nem várt módon részesévé válhat egy színházi előadásnak. Július 9-én veszi kezdetét a városban a Cirkusz és Utcaszínház Fesztivál, amely július 25-éig a mutatványosok világába kalauzolja az érkezőket. Ennek keretében lép majd föl a Tuniszi Nemzeti Cirkuszművészeti Iskola, arab versekkel és zenére tett művészi mozdulatokkal érve el drámai hatást. Lebilincselő előadásnak ígérkezik a La Clique francia varieté bemutatója, amely a kabaré, a burleszk és a cirkuszi számok elemeit elegyíti világhírűvé vált előadásában. Látványos szuperprodukciót tartogat a hamburgi Überfluss csoport, akik szökőkútban adják elő groteszk darabjukat, a fejünk fölé nézve pedig megpillanthatjuk a Puja argentín csoport lélegzetelállító K@osmos című, levegőégre tervezett bemutatóját. A Pécsi Nemzetközi Felnőttbábfesztivál augusztus 23 és 28 között olyan kuriózumokat tartogat, mint Eric Bass lírai bábjátéka Őszi portrék címen, a Vietnámi Nemzeti Vízibábszínház előadása. A fesztivál a gyerekekre is gondolt: őket Punch és Judy, Paprikajancsi, valamint a népmesék megelevenedett tündér és sárkányfigurái szórakoztatják.

További részletek: www.pecs2010.hu

Összeállította: Ocskó Anna
Kép: Profimedia.hu

vissza
Kapcsolódó cikkek
Megosztás Twitteren
Megosztás facebookon
Megosztás iwiwen
Küldés ismerősnek
Nyomtatási kép
Betüméret növelése
Betüméret csökkentése
Tetszett:

Az utolsó hegycsúcs DVD

Lackfi János

Impresszum|Kapcsolat|Médiaajánlat
© Képmás (2013-09-02)