Nyitólap

ElőfizetésHírlevélProgramajánlóArchívumKépeslapküldésMédiaajánlóKapcsolat
2014. április 20. vasárnap - Tivadar napja van Legyen a kepmas.hu a kezdőlapom
Képmások
Jelenlét
Tandem
Tükör
Házitrend
Kimenő
Receptek
Kézműves
Gyerekrendelő
Média a Családért

csaladhalo

Főoldal - Jelenlét
Krúdy Tamás
Szex az agyban

Sokszor lehet hallani az a véleményt, hogy az a jó, ha valaki fiatal korában kiéli magát, mert akkor nem fog rátörni a kíváncsiság és a vágy az ismeretlen iránt, amikor már házasságban él. Mindent ki kell próbálni, meg kell tapasztalni, majd továbblépni. A békés, nyugodt közép- és idős kor záloga a viharos ifjúság. De vajon igaz-e ez?

Nos, nem árulunk zsákbamacskát, mindjárt itt a cikk elején eláruljuk, hogy nem igaz. Mert éppen a lenyugodott, boldog felnőtt életét teszi kockára az, aki azt képzeli, hogy a szexuális vágy is ugyanolyan, mint az éhség vagy a szomjúság: az ember egyszerűen kielégíti, ha rátör, s pusztán fizikai szinten élvezheti, anélkül, hogy ez személyiségének, emberségének más régióit érintené. Pedig nagyon is érinti. A józan bölcsesség azonban ma már nem elég a nagyközönség meggyőzésére, tudományos eredmények kellenek. Most már megvannak azok is. 

tovább ...
Szabó Emese
Vegykonyha a paradicsomban

Hazánkban tilos a genetikailag módosított növények termesztése, viszont már több olyan kutatás is van, amely nem az olcsó és egyszerű termesztést célozza, hanem azt, hogy az ilyen növényekkel termeltetett anyagokkal betegségeket kezeljenek, előzzenek meg. Komoly dilemma, élhetünk-e az általuk nyújtott lehetőségekkel.

tovább ...
Horváth Pál
A pápa és a média

A közelmúlt híre volt, hogy a Time Magazin, majd pedig a Le Monde is – újságírói és olvasói véleményekre hagyatkozva és hivatkozva – Ferenc pápát választotta meg a 2013-as év emberének. Immár sok évtizedes, egyre terjedő hagyománya van annak, hogy vezető sajtóorgánumok, a közvéleményt megjeleníteni, de legalább ennyire befolyásolni, formálni is akarva, közzéteszik azok névsorát, akik a megkérdezettek, a véleményt nyilvánítók szerint a legnagyobb hatással voltak akár pozitív, akár negatív értelemben az esztendő történéseire, akik a leginkább magukra vonták a világ figyelmét, rokon- vagy ellenszenvét. A nyugati világ katolikus közvéleménye általában lelkesedéssel fogadta a hírt, az egyháznak a modern világ általi elismerését látta benne. Ám az év embere címet osztogató média hátsó szándékoktól mentes tárgyilagosságával kapcsolatban kételyek is felmerülhetnek bennünk.

tovább ...
Póta Réka
„Ha az igazság kimondása problémákkal jár, vállalom a problémákat.”

Interjú Juan Manuel Cotelóval, Az Utolsó hegycsúcs rendezőjével 

Nyolcvanperces spanyol, feliratos dokumentumfilm egy pap életéről, amely lassan bejárja a világot. Sem a műfaj, sem a kivitelezés, és főleg a téma nem divatos. Népszerűsége még készítői számára is meglepetést okozott. Juan Manuel Cotelo, spanyol rendező egyáltalán nem akart „semmilyen filmet készíteni semmiféle papról”. Isten útjai azonban kifürkészhetetlenek.


tovább ...
Krúdy Tamás
Viharos idők – Nincsen számodra hely?

2013. november 8-án lecsapott a Fülöp-szigetekre a Haiyan tájfun, minden idők legerősebb vihara, ami a 8-ig terjedő Dvorak-skálán 8,1-et kapott. Az áldozatok száma hatezer felett van, pedig a kormány időben figyelmeztetett mindenkit, hogy menjenek biztonságosabb vidékre – nem úgy, mint a thai hatóságok a 2004-es cunami idején. A Fülöp-szigeteken százezer embert kitelepítettek, de Leyete tartomány és Tacloban város lakói nem mind fogadták meg a figyelmeztetést, és otthon maradtak. Közülük kerültek ki az áldozatok. A tragédia után új lendületet kapott az érvelés, hogy azért haltak meg ilyen sokan – mert túl sokan vannak.

tovább ...
A született békeharcos – Jovanotti

Latinos sárm, szenvedélyes vagy épp fülledten romantikus dallamok, mély, rekedt hang – nagyjából ezek jutnak eszünkbe, ha a tipikus olasz énekest kell felidéznünk. Lorenzo Cherubini, aki Jovanotti néven vált nemzetközileg is ismertté, a fentiekből egyetlen részletnek sem felel meg, mégis nagyon olasz. Zenéje, akárcsak hazája, igazi „napfényes” oldalát mutatja a világnak.

tovább ...
Horváth Pál
Élethalál kérdés

Kevés olyan, az emberi lét értelmét faggató kérdés van, amely történelmi koroktól, földrajzi régióktól, vallási és kulturális rendszerektől függetlenül töretlen időszerűséggel foglalkoztatná az embereket. Az élet végességének, a halál utáni élet lehetőségének témája ilyen. Ma talán csak a zűrzavar nagyobb az emberi fejekben, mint korábban. Sokan saját szájízük szerint értelmezik az élet és a halál, a feltámadás vagy az örök élet fogalmait, sokszor még olyanok is, akik történetesen kereszténynek vallják magukat.

tovább ...
Semlegesnem?

Az elmúlt hetekben komoly sajtóvisszhangot keltett a hír, hogy a német törvényhozás – Európában elsőként – rövidesen jogszabályi lehetőséget teremt a gyermek nemének megválasztására. A szülőknek újszülött gyermekük anyakönyvezésekor a férfi és a nő alternatívák mellett egy harmadik megjelölést, a meghatározatlant is felkínálják, így lényegében a felcseperedő gyermekre bízva a döntést. A hír hallatára voltak, akik felhördültek, mások meg helyeslően bólogattak, hogy lám, megint egy lépéssel előbbre jutunk a szabadság, a szuverenitás és a türelem útján. 

tovább ...
Bedi Kata, Páczai Tamás
A gazdaság eszköz, nem cél

A jólét, a társadalmi felelősségvállalás, a fenntartható fejlődés egyre inkább előtérbe kerül – legalábbis elméletben. Hétköznapi szinten pedig többnyire még mindig a válság negatív hatásaival találkozunk. A megoldási lehetőségekről Csaba László közgazdászt kérdeztem, aki a Katolikus Társadalmi Napok egyik fő előadója lesz.

tovább ...
Horváth Pál
Tiszták, hősök, szentek?

A vallási hagyományaitól eltávolodó világban sokféle értelmezése létezik annak, hogy kiket tartanak szentnek az emberek. A fogalom egyszerre vonzó és riasztó, tiszteletet parancsoló és ugyanakkor megfoghatatlanul titokzatos. Van, aki szerint a szent bűn nélkül való, mindenben tökéletes, mások viszont úgy gondolnak a szentekre, mint fanatikus aszkétákra, jámbor balekokra, örömtelen, szenteskedő különcökre. Mi az igazság?

tovább ...
< 1  2  3  4  5  6  7  8  ...  15  16  17  18  19  20  21  22 >

Az utolsó hegycsúcs DVD

Lackfi János

Impresszum|Kapcsolat|Médiaajánlat
© Képmás (2013-09-02)