Nyitólap

ElőfizetésHírlevélProgramajánlóArchívumKépeslapküldésMédiaajánlóKapcsolat
2014. április 21. hétfő - Konrád napja van Legyen a kepmas.hu a kezdőlapom
Képmások
Jelenlét
Tandem
Tükör
Házitrend
Kimenő
Receptek
Kézműves
Gyerekrendelő
Média a Családért

csaladhalo

Kaleidoszkóp
Kaleidoszkóp Létrehozás: 2010. szeptember 30. - 11:13

Gyerekkorunk kedves játéka a kaleidoszkóp. Szinte minden korosztály örömmel szemlélgeti a színes, állandóan változó, mégis szabályos formákat, miközben a képzeletük messze jár.

Hát még ha maguk készíthetik el a varázshengert.
A fény tükrökön való többszörös visszaverődésével gyönyörű, szimmetrikus mintákat képez.
A kaleidoszkóp kezdetben tudományos eszközként működött, de hamar felfedezték, milyen nagyszerű játék lehet. A kép, amit látunk, attól függően változik, mennyi tükör van benne: két, három, illetve négy tükör más-más képet rajzol szemünk elé.
A prizmát, a tükröket helyettesíthetjük tükörfóliával bevont papírlappal, amit három egyenlő részre osztva prizmává hajtunk össze. A belső felére kerüljön tükröződő felület, a külső oldalán ragasztjuk össze óvatosan, pontosan.
Kaleidoszkóp
Ha konyhai papírtörlőhengert használunk, pontosan ki kell számolnunk a prizma oldalait. A prizma tulajdonképpen egy háromszög alapú hasáb. Hogy hogyan számoljuk ki a háromszög alapú hasáb oldalait?
Nagyobbak egy kis matematikával, kisebbek kérjék a szülők segítségét! A henger keresztmetszete egy kör, benne egy körbe írható egyenlő oldalú háromszöggel. A kör átmérője (vagyis a henger szélessége) d, a háromszög oldala pedig a.
Az a-t, vagyis egy hajtás hosszát így számíthatjuk ki.

a = 1,7*d/2

Ha mindez túl bonyolult, akkor kartonból formálj hengert a prizma köré! A prizmát papírhengerbe csúsztatjuk. Egyik végét koronggal lezárjuk. Ragasztószalaggal rögzítjük, és az egyik végén kicsi lyukat vágunk rá, a „kukucskálónak”.
A henger másik végére fóliát feszítünk, és apró színes dolgokat szórunk rá, gyöngyöt, színes fóliát, flittert. Vastagabb pauszpapírral betakarjuk (nem túl szorosan, hogy az apróságok mozoghassanak). A kész kaleidoszkópot bevonhatjuk szép, színes csomagolópapírral.


KaleidoszkópSir David Brewster
(1781-1868)
skót fizikus lelkésznek tanult az Edinburgh-i Egyetemen. A fényt tanulmányozta, vizsgálta a kristályok fénytörését. 1816-ban feltalálta a kaleidoszkópot.
Neve a kaleidoscope görög szóösszetétel: „kalos”- szép, „eidos”- forma, „scopos”- nézni. Tehát a kaleidoszkóp azt jelenti, „szép formát néző”.

Az utolsó hegycsúcs DVD

Lackfi János

Impresszum|Kapcsolat|Médiaajánlat
© Képmás (2013-09-02)