Nyitólap

ElőfizetésHírlevélProgramajánlóArchívumKépeslapküldésMédiaajánlóKapcsolat
2014. április 24. csütörtök - György napja van Legyen a kepmas.hu a kezdőlapom
Képmások
Jelenlét
Tandem
Tükör
Házitrend
Kimenő
Receptek
Kézműves
Gyerekrendelő
Média a Családért

csaladhalo

Főoldal - Tandem - Életrevaló gyerekek
Életrevaló gyerekek Létrehozás: 2010. május 25. - 12:45
Életrevaló gyerekek

Hogyan beszéljünk a gyerekekkel, illetve mit tanítsunk nekik a pénzről, a szexről és az erőszakról – ez volt a három fő témája a 2010. május 22-én szombaton megrendezett Életrevaló Gyerek Konferenciának.

A rendezvényen Alkér Orsolya a gyerekek és a pénz viszonyáról, Ranschburg Jenő gyermekpszichológus többek között a válások gyermekekre gyakorolt hatásáról, Vekerdy Tamás az agresszió kialakulásáról, F. Várkonyi Zsuzsa terapeuta pedig a szexuális nevelésről tartott előadást.

A problémákkal igenis foglalkozni kell!

„Az érdeklődés mutatja, hogy a tárgyalt problémákkal igenis foglalkozni kell. Hiszen a gyermekek egészséges fejlődéséhez már nemcsak a nevelés minőségének javítására, és a szülőkkel való minél jobb és szorosabb kapcsolatra, hanem - a mai felgyorsult világban - a fiatalkorban elkezdett pénzügyi nevelésre is szükség van” – mondta Alkér Orsolya gyerekpénzügyi szakértő a konferencia szervezője, aki nyitóelőadásában a gyerekek és a pénz kapcsolatáról beszélt.

Pénzügyi képzést az iskolákba

Alkér Orsolya szerint, ha már iskolás korban elkezdődne a gyermekek pénzügyi képzése, akkor a 2008-ben kezdődött gazdasági válság hatása sem lett volna ekkora a magyar családokra.
A gyerekpénzügyi szakértő hozzátette: nem csak a gyermekek, de a szülők nagy része sem ért a pénzhez, így sokszor azt sem tudják, hogy mikor kapnak rossz pénzügyi tanácsot. Ezért kellene mihamarabb elkezdeni a tudatos pénzügyi nevelést, ugyanis ahhoz, hogy valaki a mai világban boldogulni tudjon a szakmai tudás mellett a pénzügyi ismeretek megszerzése is elengedhetetlen. „Meg kell tanítani a gyerekeknek az adó, az adósság, a kamat, az infláció, és a nyugdíj jelentését is” – fogalmazott.

Válás után

Ranschburg Jenő a válásokról azt mondta, hogy az a gyerekekre minden korban máshogyan hat. A neves gyermekpszichológus szerint az elvált szülők gyerekeinek is komoly esélye van arra, hogy egészséges felnőtt váljon belőlük. A jelenlegi adatok szerint 100 válásból 75 gyermek nőhet fel mentálisan is egészségesen. Hozzátette: a válások miatti kóros viselkedés leggyakrabban akkor jelentkezik, ha a szülőknek még a gyermek megszületése előtt válik ketté az útjuk. Ekkor az édesanya lényegesen elesettebbnek, elhagyatottabbnak érzi magát, mint az egyéb esetekben, bizalmatlanná válik, és ez komolyan kihat a magzat, később pedig az újszülött fejlődésére. Egy gyermek személyisége 8 éves koráig formázható, a bizalomra nevelést pedig 3 éves kortól lehet elkezdeni. Ranschburg Jenő tanácsként elmondta: ahhoz, hogy egészségesen nőjenek fel az elvált szülők gyermekei elengedhetetlen a közös szülői felügyelet. Ez akár úgy is megoszolhat, hogy mindkét szülőnél akár két-két hétig folyamatosan legyen a gyermek.

Korlátok közé szorít az iskola

A konferencia harmadik előadója Vekerdy Tamás volt. A gyermekpszichológus szerint a kisgyermekekben az agresszió kialakulásához a sorozatos kudarcélmények vezetnek. De okozhatja a gyermekkori agressziót a kevés mozgás, a mértéktelen televíziózás, egy kistestvér születése és persze az, ha nem „fogadják el” a szülők a gyermeket.Vekerdy Tamás elmondta, hogy a magyarországi óvodák általában jók, az általános iskolába kerülve azonban sorozatos kudarcélmények érik a gyerekeket. A most működő iskolák nagyobb része nem „gyerekre szabott”. Korlátok közé szorítja a gyerekeket és sokszor olyan elvárásokat fogalmaz meg, amelyek teljesíthetetlenek. Ettől a gyermek először magába fordul, később azonban már bántalmazhatja akár az osztálytársait, akár a testvéreit is. De a közelmúlt eseményeiből kiderült, hogy nem ritka, amikor a kamaszok a tanárukra rontanak. Elképzelhető, hogy azért mert otthon is a rossz példát látták és nem foglalkoztak velük. A szakember szerint ez úgy előzhető meg. Ha a szülő törődik a gyermekével és minél több időt tölt vele.

Ha a szülők jóban vannak a szexualitással, a felvilágosítás is könnyebb

F. Várkonyi Zsuzsa előadásában arról beszélt, hogyan kell elkezdeni a gyerekekkel beszélni a szexről, mikor érkeznek el azok a pillanatok, amikor felmerül a szexuális kíváncsiság, melyik szülőnek mikor és hogyan kell felvilágosítania gyermekét a szexről. A neves szakember megállapította, hogy egyértelműen a szülők kapcsolata a döntő abban, hogy később gyermekük hogyan viszonyul a szexualitáshoz. Elmondta, hogy a felvilágosítást először mindig a veszélyforrások megismertetésével kell kezdeni. Ha a szülők kapcsolata jó a „szexualitással”, akkor a gyerekekkel is bűntudat nélkül tudnak beszélni a kérdésről. Hozzátette: a gyerekek 4-6 éves korukig szinte egyáltalán nem fogékonyak a meztelenkedésre, azonban ezután és főként kiskamasz korban már semmiképp nem ajánlott meztelenül mutatkozni a gyerekek előtt. Jó tanácsként említette, hogy a kisgyermekeket nem szabad megszidni, ha „a testükkel játszanak”. Ez ugyanis természetes, és ha megszégyenítik a gyerekeket azzal, hogy esetleg meg is büntetik, frusztrációk kialakulásához vezethet.


Forrás: Életrevaló gyerek konferencia, 2010.
Kéép: Profimedia.hu

vissza
Kapcsolódó cikkek
Megosztás Twitteren
Megosztás facebookon
Megosztás iwiwen
Küldés ismerősnek
Nyomtatási kép
Betüméret növelése
Betüméret csökkentése
Tetszett:

Az utolsó hegycsúcs DVD

Lackfi János

Impresszum|Kapcsolat|Médiaajánlat
© Képmás (2013-09-02)